“Ситуацията може рязко да се влоши за много късо време в резултат на някакъв инцидент. В момента напрежението е голямо и един нелеп инцидент може да взриви държавата. Това не трябва да бъде допускано. Най-малкото, което трябва да направят управляващите е да кажат дата за предсрочни избори, които лично според мен е разумно да бъдат с евроизборите догодина. Предсрочни избори тази година е глупаво, предсрочни избори догодина – да.”

Това заяви проф. Михаил Константинов – член на Изборния борд и бивш шеф на “Информационно обслужване” в интервю за БНТ.

“Лозунгът за избори веднага е много така романтичен, революционен, добре звучи, на мен също ми харесва от емоционална гледна точка, но освен емоции на този свят има и прагматика. Разумната дата за изборите е догодина. При това положение ще е ясно, че сегашните управляващи са наказани за глупостите, които направиха в началото на своето управление и те ще получат един къс мандат. Но не е нужно да наказваме цялата държава”, каза още той.

Според него е разумно обаче преди предсрочните избори да има нов кабинет в рамките на същия мандат.

“Добре би било да има много сериозни смени в правителството, до ниво министър-председател. Защото от многото искания, които има, едно е ясно – искат се някакви оставки, без тях няма да минат.”

Относно въпроса кога реално ще има промени във властта, която БСП и ДПС държат упорито въпреки нестихващите повече от месец протести, Константинов заяви:

“За щастие това, което ще се случва в България, не зависи само от българските политици. В момента, в който натискът от Запад, а може би и от Изток се усили, ще настъпят някои събития, да се надяваме в положителна посока. Какво точно ще се случи никой не знае, то зависи от това, което ние ще направим. Но че така повече не може е очевидно”.

Тази игра “На ти си куклите, дай си ми парцалките”, която нашите политици играят от години, е смешна и глупава. Да се поучат от Германия, Австрия и Чехия, призова още проф. Константинов.

В коментар по повод категоричния отказ на лидера на ДПС Лютви Местан да преговаря за втори кабинет в рамките на същия мандат проф. Константинов заяви:

“Г-н Лютви Местан е един умен български политик, но искам да напомня, че г-н Лютви Местан има 36 депутати зад себе си, включително с него самия. В българския парламент има 240 депутати. Тоест господин Местан има 15% от депутатите. Добре е когато имате 15 на сто от нещо, да имате претенции, съизмерими с тия 15 на сто. Дори нека да са 30 на сто претенциите, но нека да не са 51%, то е смирение.

Препоръчвам на господин Местан, на господин Станишев, на господин Борисов смирение”.

За 4-годишно управление в рамките на сегашния мандат няма шанс, категоричен е проф. Михаил Константинов.

Той е на мнение, че и при следващите избори “Атака” ще влязат в парламента.

“Мисля, че да. Те имат 250 000 избиратели, които са железни и даже се кефят на това, което става”, каза професорът, визирайки скандалното поведение на лидера на “Атака” Волен Сидеров.

Reklamlar