Български

Ердоган: Елате да работим заедно за сигурна Европа!

Турският президент заяви, че се надява лошите отношения да останат в миналото

Преди срещата проведохме една много ползотворна среща с Бойко Борисов и имахме възможност да се срещнем с представителите на ЕС, посочи турският президент Реджеп Ердоган в началото на своето обръщение след срещата в Евксиноград. Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между Турция и ЕС да е останал в миналото, подчерта турския президент.
Той припомни, че Турция вече е кандидат за член на Европейския съюз от 63 години.

“Турция все още не е нищо повече от кандидат и ние искаме час по-скоро да направим решителна стъпка”, заяви турският президент.
Ердоган посочи, че в предишните си срещи с ЕС са обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети.

“Турция изпълнява своите ангажименти, начело с борбата с тероризма и с бежанската криза. Само от Сирия в момента има 3 млн. бежанци, а ако се добавят и тези от Ирак бройката стига 4 млн. Европа имаше определени ангажименти – отначало за 3 млрд. евро, от които към момента сме получили 1,8 млрд. евро”, посочи Ердоган.

Той допълни, че Анкара очаква втория транш от парите да бъдат изпратени, за да може Турция да подобри състоянието на бежанците в страната.

Ердоган постави на дневен ред и либерализирането на визовия режим за турските граждани. Турският президент припомни, че страната е поискала от ЕС процесът да бъде финализиран още през февруари. Ердоган призова ЕС да направи нужното час по-скоро.

“Нашите граждани не бива да губят доверие в ЕС”, посочи той.

Турският президент допълни още, че Турция очаква и влизането си в митническия съюз на ЕС.

“Смятаме, че тези глави, от които имат полза и двете страни, трябва да бъдат приключени най-скоро”.

Реджеп Ердоган заяви, че Турция в момента е цел на много терористични организации и води усилено борбата с тях.

“Към настоящия момент Турция е цел за редица терористични организации – Ислямска държава, ПКК и още много”, посочи той.

Ердоган посочи, че Турция е остранила хиляди войници на ИД и така е допринесла за сигурността не само на гражданите на Сирия, но и за сигурността на Европа.

“Затова очакваме не критики, а силна подкрепа”, подчерта Ердоган. Той заяви още, че операциите срещу терористичните организации ще продължат дотогава, докато има и заплаха.

“Турция е държава, която силно уважава човешките права и това се доказва от народа ни, който се стече на улиците на 15 юли, когато се случи опита за преврат”, посочи турският президент.

Той заяви, че ще бъде грешка да се изолира Турция от процеса на партньорство с ЕС, защото тя е икономически силна държава и има трайни исторически и културни отношения с Европа.

“Ние днес предадохме на ЕС в писмен вид информация за това, което правим и очакваме, че ЕС ще анализира тази информация. ВЪпреки негативите, Турция подкрепя отворения диалог”, посочи Ердоган.

“Обръщам се още един път към ЕС – елате заедно на Балканите, да работим заедно за осигуряване на сигурността. Елате да работим заедно да работим в Сирия, Ирак, Пакистан, Йемен, Афганистан. Елате заедно да създадем стабилна и благоденстваща Европа”, призова Ердоган за финал.

По публикацията работи: Боряна Павлова

Alıntı: https://www.dnes.bg/

 

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × three =