Български

Бат Сали – първият депутат-ром в 42 НС

Александър Методиев, известен в ромската махала на Самоков като Бат’ Сали, положи клетва като народен представител от ДПС и стана първият депутат от ромски произход в този парламент.618x484

Там той ще замени бившия застраховател от ВИС-2 Емил Иванов, който стана областен управител на Софийска област.

Така, макар почти всички партии да разчитат на ромска подкрепа в деня на изборите, единствено социалистите до момента са се реванширали на малцинството с депутатско място в 42-ия парламент :).

Герой

Александър Методиев е зам.-председател на общинския съвет в Самоков и втори мандат местен депутат. Бил е зам.-председател на партията Цветелин Кънчев “Евророма” – коалиционен партньор на БСП.


През годините е бил кандидат и за БСП, и за ДПС, но на изборите на 12 май, дори и с най-слаб резултат, гласовете в негова подкрепа помогнаха на ДПС за първи път да спечели мандат в София-област.

Методиев е бивш футболист на “Рилски спортист” (тимът на убития с “Калашников” самоковски бизнесмен Юри Галев – бел. р.) и “Беласица” (на бизнесмена Костадин Хаджииванов – Коце Маца, осъден за трафик на цигари в Германия, а от 2 години се укрива). След като прекратил кариерата си, Бат’ Сали учил в НСА, а понастоящем е президент на ромския “Спартак” (Самоков).

С тази му роля е свързано и единственото дело срещу него – за зверския побой над футболния съдия Марио Спасов по време на мач от „А” окръжна група между „Спартак” и „Звездец” (Горна Малина).

Разследвания

Срещу Методиев няма други полицейски разследвания, въпреки че репортаж на Нова телевизия го уличи като шеф на “частно енерго”, което от години работи в самоковската Седма махала. Местни жители обясниха, че ползват ток без електромери, като в замяна плащат по 20-30 лева на месец на Методиев. Кабелите за тока директно и безотчетно влизат в домовете на ромите.


Разследване на TV7 през 2011 г. пък свърза Бат Сали с мащабна схема за купуване на гласове.

“Имам чисто съдебно минало и съм наказван единствено на терена като футболист. Получавал съм червен картон, но няма да позволя някой да ми показва сега червен картон – в политическото пространство. Освен това господин Местан заяви, че ще оттегли всеки, който има някакво нарушение на закона”, коментира Методиев и допълни, че ще съди всеки, който го обвинява без доказалтества.

Скандал

Назначаването на Иванов и замяната му в пленарна зала с Методиев предизвика скандал вътре в парламентарната група на коалиция за България. Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Александър Паунов и Татяна Буруджиева са най-критични. На заседание на ПГ Паунов нарекъл влизането на Бат’ Сали “харакири” за партията.

Георги Кадиев обяви, че по негово предложение е гласувана официална позиция на Коалиция за България, че БСП не приема назначението на Емил Иванов за областен управител и предлага на премиера Орешарски да преразгледа решението си. Въпреки това БСП подкрепи избора на Иванов за областен управител.


Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − one =