Европарламентът е гласувал резолюция, с която призовава признаването на турския език за официален език за ЕС.

Това алармира евродепутатът Ангел Джамбазки. Припомняме, днес ЕП се занима с доклада за напредъка на Турция.

Приетият текст гласи: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър г-н Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес…“.

Джамбазки е на мнение, че този акт е пряка заплаха за националната сигурност на Република България.
В дългосрочен план е заплаха и за останалите държави-членки, но това си е техен проблем.

Щом са решили да се самоубиват – тяхна воля, посочва още евродепутатът ни.

Джамбазки обаче е убеден, че когато този текст стигне до Съвета на Европа, България трябва да наложи вето – безусловно и безапелационно.

Не може да има никакво оправдание и никакво обяснение за каквато и да е било позиция, различна от тази, която предлагам. Останалото ще е национално предателство. По учебник, завършва коментара си Джамбазки.

Иначе докладът за напредъка на Анкара не е никак ласкав.

„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно”, казва докладчика Кати Пири. В този доклад „ние също така изразяваме нашата загриженост заескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си”, добавя тя.

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми насплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман”. Те също така подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн, през последните две години.

За да има съответствие с отдадеността на ЕС към върховенството на закона и основните ценности, Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, се казва в текста.

Евродепутатите призовават също така и за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи оръжие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още евродепутатите.

Резолюцията беше приета с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“.

Отделно от това ЕП е на мнение, че сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС. Те хвалят Турция, че приема най-голям брой бежанци в света и отбелязват, че тя продължава да бъде „ключов стратегически партньор на ЕС“.

Отбелязва се  също така, че прехвърлянето на бежанската криза на Турция не е надеждно дългосрочно решение на проблема и е от „решаващо значение да се въведат безопасни и законни пътища за бежанците”.

Евродепутатите изразяват увереността си, че съвместният план на ЕС и Турция за управление на миграцията и бежанските потоци трябва да бъде незабавно въведен, но само като „част от цялостна програма за сътрудничество, основана на споделена отговорност, взаимни задължения и постигане на резултати”.

Reklamlar