Извън чисто партийни кандидатури като Хасан Адемов и Искра Михайлова, в кабинета влязоха и хора на Движението, замаскирани като “експерти”.
На първо място това е новият министър на транспорта Данаил Папазов. Той е близък до всички политически сили, но е бил предложен за поста точно от ДПС. Източници на “Десант” споделиха, че Орешарски твърдо настоял министерството да е  за партията на Лютви Местан.

До последно за негов титуляр се спрягаха други кадри на Движението – депутатът Камен Костадинов и зам.министъра от времето на тройната коалиция Юджел Атилла.
Данаил Папазов бе назначен за шеф на “Пристанище Варна” ЕАД през мандата на НДСВ и ДПС. За кратко в борда на директорите на дружеството се подвизава и Делян Пеевски. До преди няколко дни Папазов възнамеряваше да участва на изборите за кмет на Варна, а ДПС готвеше подкрепа за “независимата” му  кандидатура.

Министърът на младежта и спортта Мариана Георгиева е директно човек на Местан. Досега тя му бе парламентарен съветник, преподава в Института по блиблиотекознание и информационни технологии. Ректор на учебното заведение е Стоян Денчев, бивш вицепрезидент на “Мултигруп”, депутат и зам.-председател на ДПС, главен секретар на подкрепяното от партията на Доган правителство на  Любен Беров. Денчев положи началото на университета през 2004г., когато ДПС управляваше с НДСВ.

“Десант” научи, че Местан искал за Георгиева министерството на образованието, но Орешарски не се съгласил поради страх от скандал. Затова отстъпил ведомството за спорта, което съвместява и младежки дейности.
Според запознати предложение на ДПС е и министърът на земеделието Димитър Греков. Първоначално за поста е била планирана социалистката Светла Бъчварова. ДПС обаче заявили, че в земеделието предстои усвояването на още много европейски пари и номинацията трябвало да е “равноотдалечена”. Затова настояли министър да е Греков, който е близък и до пловдивския олигарх Георги Гергов.

Reklamlar