Броят на турците от България в Байрампаша е достигнал ниво, което може да определи резултатите от изборите. След голямата вълна от имиграция през 1989 г. българите, заселени в Байрампаша, постепенно започнаха да играят активна роля в изборите, като увеличават обществената си осведоменост.
В началото българските избиратели участваха в изборите като гражданска дължимост, преминавайки през труден процес. Обаче с нарастването на броя на семействата им, увеличаването на обществената осведоменост и организирането на български асоциации, те осъзнаха влиянието си в изборния процес. Вече правят по-осъзнателни избори и се насочват към кандидати, които считат, че ще ги представят най-добре.
Въпреки че се констатира, че избраните лица често служат на интереси, различни от тези на избирателите, българските турци преживяха горчиво преживяване, но също така съзнаха важността на борбата като гражданско общество.
Сдружението “БУЛТЮРК” вече 33 години информира и организира турците от България по въпроси свързани с политика, икономика и култура. С нарастването на броя на турците от България те твърдят, че броят на избирателите в Турция е достигнал около един милион.
Заместник-председателят на Народнорепубликанска партия (НРП) Онур Адъгюзел споделя подобни цифри, подчертавайки влиянието на българските избиратели.
Председателят на сдружението, Рафет Улутюрк, заявява, че българските турци са извлекли поуки от миналото и вече ще гласуват по-съзнателно.
Турците от България в Байрампаша обявяват, че ще подкрепят кандидата на Народнорепубликанска партия (НРП) Хасан Мутлу след консултациите. Те посочват, че Мутлу е най-добрият избор, тъй като е запознат с демографската структура на района и е активен в общността на българските имигранти.
“БУЛТЮРК” вярва, че подкрепата на българските избиратели ще се отрази положително върху тях и затова обявява подкрепата си за кандидата на Народнорепубликанска партия (НРП) Хасан Мутлу.
Kaynak: https://www.kazanlak.co/ot-evropa-i-sveta/item/10827-2024-03-24-09-52-04
Reklamlar