Български

Ген. Атанасов: В НСО събират информация за охраняваните. Не се знае за какво я използват

НСО е част от една система. Нормално е да имаме различия с ГЕРБ, иначе щяхме да бъдем една партия. От ГЕРБ предлагат да се запази статуквото в тези служби. Ние настояваме за реформи. Това каза в сутрешния блок на БНТ ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който коментира вчерашните препирни около Закона за НСО.

От РБ не участвахме в гласуването по комисии за Закона за НСО. Имаме сериозни резерви относно този закон. Ще ви дам няколко примери. Лютви Местан от години се охранява заради един измислен сигнал от преди години. Ахмед Доган също се охранява години наред, а той не заема никакъв пост в държавата. Комисията за досиетата се охранява от НСО. Това са недопустими неща. Има случаи, в които се измислят ситуации, за да се назначава охрана от НСО. Проблемът е, че в НСО се събира информация за охраняваните лица, но никой не знае за какво се използва тази информация, каза още Атанасов.

Аз няма да подкрепя Закона за разузнавателните служби. В малка България не може да има две разузнавателни служби. 10% от състава на армията са военни разузнавачи. Кого разузнават те? Тези две разузнавателни служби водят нездрава конкуренция, категоричен беше Атанасов. Твърде малко време е минало от назначаването на Румяна Бъчварова за министър и не мога да коментирам нейната работа. В МВР имат да свършат много работа и трябва да получат подкрепа. Не трябва да бързаме с оценките. Докладът на ДАНС не е изчезнал. В него не се говори за КТБ. В този доклад от кумова срама са написани две изречения, че има някакъв риск за банковата система. Страшното е, че в периода 2012-2014 година в ДАНС никой не се е занимавал с КТБ. Не случайно съм казвал, че ДАНС е “спяща клетка”. Сега мисля, че тази клетка ще се събуди, завърши Атанасов.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 2 =