Български

В Северозапада подписка за обявяване на независимост

Крайната цел била присъединяване към Румъния

Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България, съобщава Нова тв. Те твърдят, че искат или автономия, или да се присъединят към Румъния.

Организатора на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заявява пред НОВА, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България. „Би трябвало да не сме част от тази корупция”, каза Каменов.

„Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора”, казва още той.
Илюстрация Нова тв
Той припомни как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т.нар. Септемврийско въстание от 1923 година. Борис Каменов изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за „истинска демокрация”.

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочи без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка.

„Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана”, каза той.

Друг от „сепаратистите” заяви, че подкрепя инициативата, тъй като в Северозападна България няма работа.
„Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо”, казва мъжът пред Нова тв.

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея.

На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва „един човек като Пучдемон

 

Bulgaristan Haber

Bulgaristan Haber

Bulgaristan'dan Güncel haberler
Bulgaristan Haber

Bulgaristan Haber yazıları (Tümü)

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen + twenty =