Българите в чужбина вече могат да подават електронни заявления за гласуване на предстоящия вот 2 в 1. Крайният срок за това е 11 октомври.

От Централната избирателна комисия съобщиха, че до момента няма нито едно подадено заявление на партия, коалиция или инициативен комитет за участие в информационно-разяснителната кампания за референдума.

Все още не е решено дали при гласуване ще получаваме направо двете бюлетини – за президент и за референдума или сами ще искаме тази за референдума. Президентският вот ще е първият задължителен у нас. От ЦИК разясниха как можем да “извиним” неучастието си в изборите.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК: И когато има уважителна причина и тя е удостоверена със съответния документ, няма форма на такъв документ – той може да бъде всякакъв, може да бъде медицински документ, може да бъде заповед за командировка, може да бъде някакъв документ за пътуване, законът не изисква определена форма. Ако четем разпоредбите на Изборния кодекс, не би трябвало общината да оспорва предоставянето на такъв документ.

Reklamlar