Дата: 28 юли 2021г.

Интервю с г-н Рафет УЛУТЮРК, председател на най-голямото и влиятелното изселническо дружество в Р. Турция.

Темата ние е последните парламентарни избори, a  основният ми въпрос е очертава ли се правителство на хоризонта?

Да започнем с първият ми въпрос.

Според Вас г-н Улутюрк трябва ли българският избирател да мисли?

Трябва ли да мисли българския избирател?

  • Вие започнахте с основния въпрос на годината г-н Кулов. Знаете, че сме във втората година на започвалите промени в България. На 11 юли т.г. се проведе втори опит за прескачане на мутренско олигархичната трънлива плет, за съжаление бе не успешен. И то, въпреки голямата подкрепа на „програмното правителство“ и особено на премиера Ген. Стефан Янев, на Заместника му Гълъб Донев, на вътрешния министър Бойко Рашков и др.  Открои се нещо много важно. Жаравата на българското обновление представа да се разгаря от само   себе си, като че ли угасва страстта на електората. В масата на не смогващите граждани се появи лош навик – да гласуват срещу заплащане.  Оказа се, че повечето хора са не заинтересовани от изборите, защото през годините, особено през последните 12 години държавата не им е дала нищо. В тях се таи напластено чувство, че управляващите ги грабят.

Разкритието на Финансовия министър г-н Асен Василев за раздадените по някакви безотчетни формули 8 милиарда и 680 милиона лева на някои фирми без търг и договор и тази година, която сума се равняват почти на годишния доход на 2 милиона пенсионери и инвалиди силно потресе избирателите.

Вие ми питате, дали българския избирател мисли. Бих казал вече се размърда. Пробужда се! Така е и в Турция.  По кафенета и клубове си питат: В една страна с 14 500 юристи как е възможно правото, законността и справедливостта да са мъртви? В една по население малка страна, но с 72 хиляди полицаи как може да се откраднат 8 милиарда и 680 милиона лева?

Така беше по време на т.н. „Възродителен процес“, така е и сега. Питат, кой допуска Атанас Атанасов от „Демократична България“ – прокурор на кървавата тоталитарна комунистическа власт  в Разград, а после шеф на „ДС“ да седне на стола на Заместник председател на 46-тото Народното събрание на РБ.

Отговорът ми на Вашия въпрос е  „Да!“

Най ярък израз на мъдростта на българския избирател е това, че и на втората голяма схватка на 11 юли не излъчи голям победител. Не повтори грешките от 2001-ва, когато гласува за Симеон Втори и го направи Министър председател от разю като поярва на лъжите му, че ще оправи нещата за 760 дни. Грешката беше частично повторена през 2009-та при  Бойко Борисов. Сега на очакващите нетърпеливо голяма изборна победа им каза в прав текст: „Не сте узрели за тази работа!“

 

Значи, казвате, че трябва още да мислят, дискутират и узреят, така ли?

Правилно, това е синтеза на мисълта ми. И трите опозиционни партии не са узрели за властта.

 

Значи всичко това, тази бъркотия ще продължи още няколко години?

Загубихме цяло поколение г-н Кулов. Не виждате ли, каквото е на улицата, в махалата, в големия град, това е и в парламента – боричкане в буламача. Всеки майстор готвач би казал „с тези продукти гозба не става“ Така сме и в чужбина, чул не чул всеки казва нещо безсмислено, което нито се помни, нито се забравя.

 

В началото използвахте думата „трънлив плет“ за Вас това е границата между сегашното корупционно, неспокойно време и тъй мечтаната демокрация и справедливост нали?

Първо. С измислени тези, враждебност, нагласена и курдисана история не може да се изгради справедливо и демократично общество.
Второ, правителството, което ще се изгради като преминем от другата страна на „трънливия плет“ трябва да обезсили всички закони на Царска България, на Народната Република и Република България по националния въпрос, за етническите общности, техния майчин език, училища, религия, история, литература, култура, народна памет, обичаи, ритуали и т.н.
Унищожаване на всички книги, филми, картини, музейни експонати и др. изкривяващи истините за миналото и настоящото на живеещите в България етноси. Както виждате с крива история не може никой да има право бъдеще…
В новата Българска конституция и закони трябва вече да залегне квотния принцип за участие на етническите малцинства в общественото и държавно управление и да се признаят всичките членове на международните договори за личностните и колективни права. Ако не се намери приложима формула за справедливост при демократични условия и сега, не може да се говори за единение и обединение. За законова база на правната уредба  да се приемат действащите юридически норми в съседна Република Северна Македония, които са общо приемливи.

 

– Справедливост, демокрация и равноправие – разбирам, че това са вашите основни искания в модерна България?

България се модернизира още от 1876 г. Справедливостта са основни принципи и в Берлинския Договор от 1878 г., а също в Ньойския Договор от 1919 г. Тези права бяха ни признати и между 1952 и 1958 г. Няма да са нови, а старите ни права ще ни се върнат. Значи ново нещо няма да има.

По отношение на признаването на основните ни права, например справедливото отношение към нашата общност ние  бяхме много търпеливи.
Няма друг балкански етнос, на който да са унищожени 2 700 училища само в Княжество България. Къде се е видяло, при 37 явно разстреляни, стотици ранени и осакатени за цял живот, десетки разстреляни в Софийски затвор без прицъда, други стотици заточени в КЛ „Белене“, въдворени, изцелени, изгонени…. преди 32 години, стотици хиляди изхвърлени от работа без обезщетение, други стотици хиляди изгонени от домовете, селата и земите им, стотици хиляди разделени семейства… тази голяма рана не може да се излекува само с думи! Главните юристи на България като Декана на Юридическия Факултет на „Софийски Университет Кл. Охридски“ Проф.  Вълчев характеризираха случая като „опит за геноцид.“

Демокрацията за нас има политически смисъл. Защо не ни се признава правото да посочим нашите си кандидати за депутати, да бъдем избирани, да представляваме интересите на етноса си? През 1989 г. ние въстанахме за справедливост и демокрация. И от 32 години не ни разрешиха да имаме наши училища с наши учители, възпитатели и директори. И каква стана тя сега Софийските вестници пишат и ТВ-та показва, че в България 47 % от учениците с диплома от средно училище не могат да четат и пишат, да смятат, да разбират какво им се говори на български език. Искат да убият децата ни в мрака не неграмотността ли? Това ли е целта на властта? Когато от хиляда деца само едно дете има равни условия и права, не може да се говори за равноправие! Права се правят за всички граждани…

Искам да попитам: Има ли циганите в старчески дом?  Обикновените хора от етносите, които са в дъното на българското общество почти не отидоха на последните избори, те нямат никаква връзка с държавните институции, мислят че всички те в купом са срещу тях, даже Гл. прокурор г-н Ив. Гешев, когато ръководи полицейска операция в някое Ромско гето застава срещу масата унизени, без да има доказателства, че те са виновни. Така беше и по време на т.н. възродителен процес – партията, прокуратурата, ДС, милицията, армията, граничните части, танкови бригади, хеликоптери и т.н. бяха единни против Турците. Те не бяха равноправни граждани, а врагове.

През лятото на 2020 г. българската част на обществото се разполови. От Владайското въстание  (1918 г), от Септемврийското въстание (1923 г.) от Девети септември 1944 г. подобно разделение на българското общество не е имало. Вярвайте ми, през зимата и пролетта на 1990 г. работата с Желю Желев беше малко фалшива, ако не беше така миналата година, а и сега СДС нямаше да е в прегръдките на най-корумпираната маса в българската история -ГЕРБ начело с Б. Борисов.

В новата обстановка сега пак виждам още едно грешно заченато политическо отроче – „Демократична Българи.“ В европейската история не съм срещнал преди бунта на „жълтите жилетки“ в Франция, такова раздвижване на градския среден слой. Уплашиха се от „Ковид –19“, от финансовата и икономическа криза и от това, и се разгневиха, че Б. Борисов не им отвори специална хранилка и се раздвижиха. Много съжалявам, че от анти-олигархичния и анти-Доганов национализъм политиката им прерасна в парламентарна анти-ДПС хистерия и ако действително няма кой да ги спре нещата могат да получат съвсем друг обрат.
Платон няколко пъти е писал, че средния градски слой няма място в управлението на държавата, а след Френската Революция им е било забранено с закон да не се разрешават, да не имигрират за да не се наруши общественото равновесие.

А що се отнася за равноправието. Откровено казвам, без да се признаят равни права на Българите, Турците и на другите малцинства в България не може да има никакво спокойно цивилизовано общество.

 

– Г-н Улутюрк, оставам с впечатлението, че не сте доволен от усилията за съставяне на правителство?

Нещата са ясни, но не осъществими. Първо като гледам от далече в Софийския парламент все още няма кръгла маса, около която да седнат преговарящите.

Срещите, които се провеждат са формални. Никой не очаква, че ще се подпише нещичко, даже протокол.

„Има такъв народ!“ води преговорите се едно играе шах по наизустени правила, но другите страни като не знаят правилата и не искат  да са статисти в играта, получават удоволствие от това, че ги викат по ТВ програмите.
Никой до сега не им каза, че ако ще се преговаря по правилата на шаха, първо всички фигури трябва да са подредени и никой не може да ги махне от дъската, защото на някой им се иска. За това съм на мнение, че в изказванията на Иво Христов от „Демократична България“ и г-жа Мая Манолова от „Стани БГ! Ние идваме!“ има елементи пречещи на успешния преговорен процес. До сега в България не е имало толкова сложно и заплетено политическо положение. Преговорите на г-жа Ангела Меркел за коалисьоно правителство в Германия преди години продължиха 3 месеца, но в случая у нас става дума за осигуряване на парламентарна подкрепа на правителството на малцинството (65 депутати) на “Има такъв народ!“.
Лично аз си представям това нещо както следва: „Има такъв народ!“ се прави на чайка, която иска да плува по вълните без да разпери крилата си. Тя иска движението да се осигурят от другите парламентарни партии. Но за да стане това, самата тя има условия – ГЕРБ да не влиза във водата. Преговарящата коалиции „Демократична България“ и „Стани БГ! Ние идваме!“ пък поставят условие ГЕРБ и ДПС да не влизат във водата. Смятам, че правителство на малцинството, което евентуално ще се роди с толкова много условия няма да  може да излезе от кувьоза.

Продължаване управлението с правителството на Ген. Ст. Янев, който в момента има 68 % подкрепа от обществото до президентските избори, които ще се проведат през есента, даже и до пролетта на 2022 г.

 

– Още един последен въпрос г-н Улутюрк. Кого бихте посочили за премиер на България? Познавателни такава личност?

От разговора също се разбра, че българския проблем не е само политически, а има и юридическа страна, а също финансова и икономическа, пък трябва да се направят и сериозни реформи. Редно ще е президента Радев да се спре на един харизматичен, независим и талантлив юрист с добра подготовка и богат опит.

 

– Според Вас Има ли такъв у нас?

Да има. Адвокат Петър Илиев. Тoй e глaвeн acиcтeнт в Юридичecкия фaкултeт нa Coфийcкия Унивeрcитeт „Cв. Климeнт Oхридcки” oт 2006 г. дoceгa. Прeпoдaвa „Кoнcтитуциoннo прaвo“, „Oргaнизaция нa прaвoзaщитнитe инcтитуции“ и „Прaвaтa нa чoвeкa в юриcпрудeнциятa нa бългaрcкитe cъдилищa“.

Пeтър Илиeв е упрaвлявaщ cъдружник нa Aдвoкaтcкo дружecтвo “Илиeв и Пaртньори”. Aдвoкaтcкoтo дружecтвo e oтличeнo зa нaй-дoбрa кaнтoрa нa 2020 г. в Нaциoнaлнитe нaгрaди зa прaвocъдиe. Няма нито едно загубено дело.

Блогодаря Ви.

Reklamlar