В централата на „Бултюрк” в гр. Истанбул, Турция, се проведе честване по случай годишнина от смъртта на българския поет Реджеп Кюпчю. Слово пред събралите се гости дошли да почетат паметта на поета изнесе председателя на организацията г-н Рафет Улутюрк.

„Днес се събрахме тук, в централата на  най-голямата изселническа организация на българските турци „Бултюрк”, за да почетем с почит и благоговение паметта на ценния поет от турския свят Реджеп Кюпчю, по случай 48-тата годишнина от неговото напускане.

Реджеп Кюпчю е един от изтъкнатите поети на турската литература в България. Той завършва средното си образование в училището за турски учители в Кърджали и продължава обучението си в училището за турски учители в Разград. С първите си стихове, той бързо се утвърждава като поет, който не се страхува да изрази своя глас. В основата на неговата поезия стои стремежът да се привлече внимание към униженията, които турският народ претърпява, да се защитават правата на човека и да се насърчава мирът и братството.

Реджеп Кюпчю се бори против променянето на фамилното си име, като показва готовност да се ангажира с проблемите на турското население в България. Той се стреми да превърне мъките на хората от Родопите в поезия.

В последните петдесет години Реджеп Кюпчу се е утвърдил като оригинален поет от турската литература в България. Стиховете му изразяват неизмеримото унижение, което е претърпял турският народ, и се борят за неговите права. Той също така подчертава важността на мира и братството на международната сцена.

Макар че беше изправен пред много трудности, Реджеп Кюпчу никога не изневери на принципите си. Той се противопостави на тоталитарния режим и продължи да вдъхновява младото поколение с неговата поезия.

Тъй като всички етнически партии в България са изчезнали и лидерите им са българи, бихме искали да отправим призив към всички политически формации преди предстоящите избори. Която партия обяви, че ще отвори архивите за убийството на Кюпчю в България, тя ще има нашата подкрепа.

Нека животът и творчеството на Реджеп Кюпчю да продължат да бъдат източник на вдъхновение и почит за всички нас. Нека продължим да пазим паметта му жива и да издигаме имената на нашите герои.

 

Почивай в мир, Реджеп Кюпчу.

Благодаря ви всички, че дойдохте на това събитие”.

Reklamlar