Kuzeydoğu Bulgaristan’ın Silistra iline bağlı Zaritsa köyünün ünü ülke sınırlarını aştı. Saygın “The Guardian” gazetesi bile bu köyü haber yaptı. Mart sonu ve Nisan başı ülkemizin kuzeydoğusunda görülen soğuklar ve buzlanma, yuvalarına dönen göçebe leylekleri olumsuz etkiledi.

Yağan yağmur ve ardından vuran soğuklar, leyleklerin kanatlarının buzlanmasına neden oldu. Zaritsa köyünden hayırsever Safet Halid tarafından savunmasız halde bulduğu 5 leyleği eve alması ve balık vermesiyle kuzeydoğuda başlayan “Leylekleri kurtarma” operasyonu, aldı başını yürüdü. Günler boyunca  Zaritsalılar ve onlardan örnek alan komşu bölgeler ve köyler, donmuş ve yardıma muhtaç leylekleri aradılar ve kurtardılar.

Снимка

Nihayet bahar geldi ve leylekler serbest bırakıldı, ancak bu hayır işi karşılıksız kalmadı. Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA, People for the Ethical Treatment of Animals) Örgütü, Zaritsa’yı “Büyük kalpli küçük köy” olarak tanımlarken Safet Halid’i ve diğer leylek kurtarıcıları “Hayvanların kahramanları” ilan etti. Safet Halid’e sunulan teşekkür belgesi “Daha iyi bir dünya için katkıda bulundunuz!” diye yazıyor.

Birkaç günlük soğuklar ve kurtarılan leylekler, 130 nüfuslu Zaritsa köyünün hayatına neler kattı?

Cevabı Zaritsa köyü muhtarı Fecri Bilal’dan alıyoruz:

Ses kaydını dinlemek için buraya tıklayınız.

 

Şevkiye Çakır, BNR

Reklamlar