Dışişleri Bakanlığından verilen bilgiye göre Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Washington’da Bulgar toplumu ile buluşma toplantısında,” Yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşlarının ülkelerine geri dönmeye başlamasına yönelik çalışması Bulgaristan hükümeti için önemlidir” diye kaydetti.

Zaharieva,” Biliyorum, çok işimiz var. Yurtdışındaki yurttaşlarımızı geri dönüş konusunda motive edecek şey kendilerini gerçekleştirme ve çalışma imkanları, yaşadıkları çevre, kurumlara ve devlete duyulan güvendir. Onlar kendilerinin, adil bir şekilde yaşadıkları ve adaletin olduğu güvenli ve istikrarlı bir ortamda olduklarını hissetmeleri gerekir” diye belirtti.

Geçen yıl ilk defa ülkeden ayrılan ve geri dönen kişilerin sayısının eşitlendiğinin gözlemlendiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı,” Bu, bizim doğru yolda olduğumuzu gösterir” diye sözlerine ekledi.

Zaharieva,” Vatandaşlarımıza ülkemizdeki fırsatlar hakkında tam bilgi vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu nedenle yurt dışı temsilciliklerimizde ve iş dünyası ile birlikte ülkeye geri dönmek isteyen herkese tüm bilgileri sağlamaya çalışacağız” dedi.

Zaharieva’nın ifadesine göre Bulgaristan Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanlığı sırasında birçok başarıya imza attı. Başbakan Yardımcısı,” İnsanların yararı için çalışıyoruz ve bunu bilmelerini istiyoruz. Uluslararası gündemin zor olduğu bu karmaşık dünyada, en iyi elçilerimiz olan yurtdışındaki Bulgaristan vatandaşları olmaksızın başarılı olamayız” diye düşündü.

Zaharieva, bu altı ay içinde ülkemizin, sadece AB açısından değil, Amerika Birleşik Devletleri açısından da çok önemli bir konu seçip bunu AB için bir öncelikli konu haline getirebileceğini gösterdi.

Dışişleri Bakanı,” Makedonya Cumhuriyeti ile 12 yıldır sonuçlandırmaya çalıştığımız bir antlaşma imzalamaktan başka aynı zamanda bu anlaşmanın Makedonya Cumhuriyeti ile Yunanistan Cumhuriyeti arasındaki diğer zorlu sorunları çözmek için bir ivme kazandırdığını ve cesaretlendirdiğini düşünüyorum. Yeni bir AB üyesi devlet olarak, 27 yıldır demokrasinin inşa edildiği bir devlet olarak sadece kendi sorunlarımıza odaklanmadığımızı ve Bulgaristan için önemli bir konuyu öne çıkarıp diğer 27 AB ülkesi için de önemli hale getirebildiğimizi gösterdik” diye kaydetti.

Zaharieva’nın konuşmasından sonra çeşitli konuların tartışıldığı toplantıda Washington’da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, Bulgaristan’ın dış politikasının gelişimine yoğun bir ilgi gösterdi. Vatandaşlarımız, Zaharieva ile AB Konseyi Bulgaristan Başkanlığı başarılarından Amerika’daki Bulgar toplumunun bile haberi olduğunu ve ülkemizin başarılarından gurur duyduklarını paylaştılar.

Bulgar toplumunun temsilcileri, Brexit, göç, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifinin korunması da dahil olmak üzere önemli ve güncel konular hakkında pek çok soru sordular.

Bulgaristan Ulusal Radyosu’nun (BNR) haberine göre Zaharieva ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Washington’da yapacağı görüşmede Bulgaristan vatandaşları için ABD vizelerinin kaldırılması ele alınacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar