Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva dün Parlamentoda yaptığı açıklamada Türkiye’nin Bulgaristan’dan toprak talebi olmadığını söyledi. Zaharieva’nın bu açıklamasına sebep ise Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 11 Mart’ta yaptığı bir açıklamada Kırcali şehrini ‘gönül sınırları’ içinde olduğunu söylemiş olması oldu.

Bakan Zaharieva, söz konusu açıklamayı Başbakan Boyko Borisov’un Erdoğan ile 26 Mart’ta Varna’daki zirvede gündeme getirdiğini ve açıklamanın gerçek devlet sınırlarını içermediğini ve Türkiye’nin Bulgaristan’dan hiç bir toprak talebinin olmadığını temin ettiğini söyledi.

Zaharieva, Erdoğan’ın bu tür açıklama yapması kabul edilemeyeceğini ve Boyko Borisov’la yaptığı görüşmeden sonra bu tip açıklama yapmadığına dikkat çekti.

Zaharieva, Türkiye’nin Balkan Savaşı sonrasında Trakya’dan göç eden ve mübadele olan Bulgar mültecilerinin tazminatları konusunu teker teker halletmeyi teklif ettiğini; fakat Bulgaristan’ın bu sorunun toplu bir şekilde halletmeyi arzu ettiğini belirtti.

Bu konun çok zor bir problem olduğu belirten Zaharieva, Boyko Borisov’un Varna’daki Erdoğan ile görüşmesinde gündeme getirdiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Zaharieva, her iki ülkede söz konusu problemi halletmek için konuyla ilgili 5. komisyonun kurulması hakkında anlaştıklarını ve muhtemelen görüşmelerin Türkiye’de gerçekleşeceğini ifade etti.

Bakış.bg

Reklamlar