Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, BNR’nin “Nedelya 150” programında konuşurken ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye vurmasının ardından şu an itibari ile mülteci akınında artış izlenmediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, Suriye’ye vurulacağı konusunda Bulgaristan’a önceden bilgi verildiğini açıkladı. Cumartesi günü saldırı ile ilgili yapılan olağadışı hükümet toplantısında onaylanan özel bildirgede kimyasal silah üretimi ile ilgili tesislere karşı düzenlenen roket saldırısı hedeflerinin can kaybının önlenmesi adına titizlikle seçilmiş olduğu vurgulandı.

Bir defa düzenlenen askeri operasyonu Suriye rejimine bu tür yasadışı faaliyetlerini durdurması yönünde yapılan bir uyarı olarak değerlendiren Bulgaristan hükümeti, çatışmanın tırmanması ihtimalinden dolayı endişe duyduğunu belirterek Suriye rejimini uluslararası insani hukuku ihlal eden her türlü eylemlere son vermeye çağırdı.

Gerginliğin düşürülmesine yönelik önlemlerin uygulanması ve Suriye’nin Duma şehrindeki kimyasal saldırı kurbanlarına tam ve engelsiz erişimin sağlanması gerekiyor.

Hükümetin bildirgesinde belirtildiği üzere Bulgaristan, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü çalışmalarına destek veriyor, örgüt ekiplerinin faaliyetlerine tam destek sağlanmasını bekliyor ve Duma şehrindeki kimyasal saldırının suçlularının bulunması ve gerekli sorumluluğu üstlenmelerini ummuyor.

 

BNR

Reklamlar