Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva, Avrupa ve Balkanlar’ı bölgedeki ülkelerle her alanda yakın işbirliğine çağırdı.

AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’ndan (Gymnich) sonra basına açıklamalarda bulunan Zaharieva, şunları belirtti: “Gayrı resmi bir ortam daha dürüst olmamıza ve geniş kapsamlı bir plan ve perspektif çizmemize imkan sunuyor. Tüm alanlarda Batı Balkan ülkeleri ile mümkün olan en yakın işbirliğine sahip olmalıyız. Bugün Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye ile işbirliği alanlarını görüşüp misyonlarımıza daha yoğun bir şekilde angaje olunmasını görmek istediğimizi kabul ettik” diye belirtti.

Zaharieva, devamında şöyle konuştu: “Dün AB üyesi 28 ülkeyle Batı Balkan ülkelerine ilişkin stratejiyi görüştük. Bu, çok kapsamlı, uzun vadeli, adil bir stratejidir. Aynı zamanda çok somut bir strateji, çünkü Batı Balkan ülkelerini AB’ye yakınlaştıracak detaylı girişimlerle altı eylem alanı belirlemektedir. Bu tarihin bir ufuk olduğuna ve şartlarla daha önce hazır olan ülkenin kabul edilmesi için büyük fırsatlar verdiğine inanıyoruz. Ancak bu, hiçbir şekilde bu tarihte herkes için önemli olan koşullardan taviz vereceğimiz anlamına gelmez. Batı Balkan ülkeleri Avrupa’nın arka bahçesi değildir. Avrupa Birliği (AB) entegrasyon sürecinden dışlanarak, gri veya kara boşluklarımızın olması AB ülkelerinin çıkarına değildir”.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı, ”Başkanlık döneminde güvenlik önceliklerinden biri sözde unutulmuş çatışmalardır. Unutulmuş, çünkü çok uzun süre devam ettikleri için kamuoyunda o kadar büyük dikkat çekiyorlar ki, onlara alışıyoruz” diye sözlerine ekledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogerini,” Toplantının resmi olmaması, daha az önemli olduğu anlamına gelmez. Aramızdaki çok önemli konuları tartışmak mümkün oldu. Anlaşmalara vardık ve fikir alışverişinde bulunma imkanımız oldu. Üç ana temamız var. Bugün aday ülkelerle fikir alışverişinde bulunduk. Güvenlik ve işbirliği konusuna odaklanıldı” dedi.

Mogerini,” Karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmek için yaptığımız çabalar hakkında fikir alışverişinde bulunduğumuz çok yararlı bir toplantı oldu – radikalleşmeye karşı mücadele, Avrupa misyonları hakkında bilgi ve AB’nin güvenlik çalışmaları hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Bu çok önemli bir unsur – aday ülkelerin bilmeleri gereken bir şey. En önemlisi Batı Balkanlar ülkeleriyle yapılan tartışmaydı. Aynı zamanda Bulgaristan Dönem Başkanlığının temel önceliklerinden biri de budur” diye kaydetti.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar