Sofya’da 17 Mayıs Perşembe günü Bulgaristan Müslümanlar Diyanetinin merkez kolektif yönetim organı olan Yüksek İslam Şura Meclisi geniş katılımlı oturum gerçekleştirdi. Olağan oturumlardan farklı olarak bu Şura Meclisi oturumunda demokrasiye geçiş yıllarından itibaren Başmüftü ve Yüksek İslam Şura Başkanlarının yanı sıra Müftülük Konseyi üyelerinden oluşan Dini Liderler Konseyi de hazır bulundu.

Filistin topraklarında adaletin yerini bulması için duayla başlayan Yüksek İslam Şura Meclisi oturumunun ana konusu Meclis Başkanlığına sunulan Dinler Yasası’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin iki yasa tasarısıydı.

Yüksek İslam Şura Meclis Başkanı Vedat Ahmet, “Yüksek İslam Şura Meclisi, Bulgaristan Meclisinde yer alan sözde “vatanseverlerin” anayasaya aykırı ve totaliter önerilerini şiddetle reddediyor. Bununla birlikte Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti’nin merkez kolektif yönetim organı, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) ve Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) tarafından sunulan Dinler Yasası’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin yasa tasarısıyla ilgili endişelerini de dile getirdi” diye belirtti.

Yüksek İslam Şura Meclisi, ülkedeki üç büyük siyasi gücün yasa tasarısının olumlu yönleri olduğunu ve bu önerilerin devletin dinlerle ilgilendiğini gösterdiğini düşünüyor. Ama öte yandan dini cemaatlerin faaliyetlerinin doğrudan kontrolü ve devletin din işlerine müdahalesine yönelik bir arzu da var. Bu özellikle Başbakanlığa bağlı Dinler Müdürlüğü’ne daha fazla haklar verilmesinden açıkça görülüyor. Ancak bu dini cemaatlerin anayasal olarak garanti edilen özgürlüğünü ve özerkliğini tehdit etmektedir. Ayrıca tasarıyla ilgili endişenin başka bir nedeni, iki anlamlı yorumlara ve keyfi uygulamaya izin veren metinlerdir.

Yüksek İslam Şura Meclisi, bu yasa tasarısının görüşmelerinde dini cemaatlerin özerkliği ilkesinin korunması, devletin tüm dini cemaatleri eşit şekilde ele almasını ve anlamı belirsiz metinlerin ortadan kaldırılmasını arzu etmektedir.

Bulgaristan Müslümanlar Diyaneti’nin merkez kolektif yönetim organı ayrıca Müslümanların ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğu varsayımı ile yasa tasarıları hazırlanmaması çağrısında bulundu. Kuruma göre yasalar yapılması ve özgürlükler verilmesi, totaliter unsurlar içeren kontrol mekanizmalarına değil, güvene dayalı olmalıdır.

Oturumda birkaç gün içerisinde Bulgaristan Müslümanlar Diyanetinin tasarılar hakkında görüşünü açıklaması ve bu açıklamanın Başmüftü tarafından Meclis Başkanlığına sunulması kararı alındı. Bununla birlikte Dini Liderler Konseyi de ayrıca toplanarak savcı Nedyalka Popova’nın İslam karşıtı söylemlerini ve Dinler Yasası’nda öngörülen değişiklikleri ele alacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar