“Yollar köyden de geçer” programında sizler için yine farklı konuları seçmeye gayret gösterdik:
-Kurtovo Konare köyü – domates ve biber cenneti- Gergana Mançeva’nın yorumu
-Bulgaristan Avrupa Birliğinden tarım için 200 milyon levayı kurtardı
-Istranca Bölgesinde arıların yüzde 80’ni ölüyor
Kurtovo Konare köyü – domates ve biber cenneti

Kurtovo Konare köyü Güney Bulgaristan’nın Stamboliyskı şehri yakınlarında bulunyor. Köy hayli büyük, yaklaşık 2 bin nüfusa sahiptir. Yerli insanlar bağlı bir şekilde, büyük bir dikkatle toprağı çalışıyor ve ülkemizde üretilen en lezzetli sebzeleri elde ediyorlar. Yerliler ilk kilogram “kırmızı biberin” burada üretildiğinden dolayı köyü ile gurur duyuyorlar. Bu yaklaşık 100 yıl önce kurulan ilk kırmizi biber fabrikasında meydana gelmiş. Kurtovo Konare köyünde ilk erken domatesler üretilmiştir. Köy, sebze sevenler arasında yerli cins kırmızı biber ile de ünlüdür. İsmi de “Kurtovska kapiya”, ki bu cinsin bizim georafi boylarda lezzet açısından eşi benzeri yoktur. Sonbaharda ise yerlilerin bahçelerinde yerli cins elma kızarıyor, ismi de “kurtovka”.

Kurtovo Konare insanları bereketinden dolayı, toprağa saygısını ifade etrmek ve dünyaya emeğinin meyvelerini sunmak amacıyla her yıl Biber ve Domates Festivali düzenliyorlar.
Bulgaristan, tarım için öngörülen 220 milyon levayı kurtarmayı başardı. Son süre 2012 yılının sonunda tamamlanınca Bulgaristan bu paraları kaybetmekle karşı karşıya geldi…Ülkemiz rizikoyu atılarak bu paraları belediye projeleri için ödemesini yaptı ve Brükselin bu parayı onaylayıp onaylanmamasını beklemedi.

Brüksel onayını ancak geçen hafta verdi. Tarım Bakanlığı Kırsal Bölgeleri Kalkındırma Dairesi şefi Nikola Hristov: “Görüşmeler çok ağır geçti. Ancak sonuçta 100 milyon avro ile avans olarak ödemeyi yapmamız doğru olduğunu savunduk” dedi. 237 milyon leva celbedici projeler için sağlandı- genç çiftçiler projesinden çiftlikleri modernize etme çalışmalarına kadar, köy turizm amaçla kaynaklar belediyelere aktarıldı. Ancak söz konusu 200 milyon leva tartışılır durumu geldi, çünkü AB’nin izni olmadan yerel yönetimlere ödendi. Ancak Zemedelie tarım Fonu bu paraları belediye projeleri için tek bir şartla hesaplarına yatırdı. Paralar ancak ve ancak, Brüksel’in izni çıktığı durumda kullanılabilinecektir. Böylece AB’nin kararıyla belediyelere yeşil ışık yakıldı…

Arı, arıcılar, iksir olarak değerlendirilen yerli Bulgar balı konusunu defalarca “Yollar köyden de geçer” programında ele aldık. Arıcılarla konuştuk, yerli balın tadını tattık, övdük, tavsiye ettik vs….
Fakar Bulgaristan arıcıları için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Istranca bölgesinden gelen habere göre, orada arıların yüzde 85’i öldü.

Bulgaristan için ortalama ölüm oranı yüzde 50’yi buluyor, Bulgar Arıcılar Derneği Başkanı mühendis Mihail Mihaylova göre. Ancak bu sorun sadece Bulgaristan için değil tüm dünya için geçerli. Ölüm nedenleri arasında arılardaki hastalıklar, arı ailelerinin doğru bir şekilde yetiştirilmemesi, bazı bitkilerde GDO (genleri değiştirilmiş organizmaların) kullanımı ve özelikle de tarımda haşarata karşı ilaçların kullanımı öne sürülüyor.

Programı hazırlayıp sunan: Şevkiye Çakır

http://bnr.bg/sites/tr/Economy/Pages/100413yollar.aspx

Reklamlar