Bugünlerde sosyalistlerin lideri Mihail Mikov, partisinin 8 milyar avro tutarındaki yeni devlet borcuna karşı Anayasa Mahkemesine itiraz sunulması konusunda destek arayacağını açıkladı. Sosyalistler, onlardan bölünen sol parti ABV’den, yeni kurulan sol hareket Bulgar Baharı’ndan ve milliyetçi parti Ataka’dan destek almayı bekliyorlar. Bu desteğin sonbaharda yapılacak yerel seçimler için birleşmeye dönüşmesi de olasıdır. GERB tarafından oluşturulan sağ hükümeti desteklese de ABV, sosyalistlerle işbirliği yapmaya yönelimlidir, “Bulgar Baharı” ise muhtemel ortakları olarak BSP, ABV ve Ataka’ya işaret ediyor. Bu şekilde yerel seçimlere aylar varken ülkede milliyetçilik katkılı muhalif sol seçim birleşmelerinin ana hatları belirginleşiyor. Bu bağlamda çoğu durumda tek başına hareket etmekten yana olan Hak ve Özgürlükler Hareketi DPS istisna oluşturuyor.

Sağa baktığımızda ise farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Şu anda icra erkini sağ Reformcu Blok’la birlikte uygulayan GERB partisi, yerel seçimlere tek başına katılmak ve iddialı bir zafer kazanmak niyetindedir. Reformcu Blok ise buna rağmen ikinci turda GERB’le ve Vatansever Cephesi ile birlikte mücadele etmeyi düşünüyor.

Bulgaristan şartlarında mahalli yönetim seçimlerinin özelliklerinden dolayı sosyologlara göre ulusal plandaki güç nispetine dayalı sonuçlar yapmamak gerekir. Şimdiden kesin olan bir şey varsa o da seçimlerin siyasetçiler için ciddi bir sınama olacağıdır. İktidardaki GERB, konumlarını tek başına, şimdi icra erkinde aldığı siyasi destek olmadan savunacak. Bu durumda GERB’in beklentileri gerçekleşmezse yeni erken genel seçimlere gelinebilir. Reformcu Blok, en genç oluşum olarak büyük il merkezlerinde ve özellikle de Sofya’da iyi performans sergilemeye çalışacak. BSP’ye gelince ise yerel seçimler, partinin son genel seçimde uğradığı yenilgiden toparlanıp toparlanmadığını gösterecek. Yani seçim yarışının çok çekişmeli olacağını şimdiden söylemek mümkün.

Reklamlar