Parlamento’da yeni oturum dönemi, kader belirleyici siyasi kararların alınacağı sözü verilerek ve aslında bundan önce de gördüğümüz türden tavırlar sergilenerek başladı. Tatil öncesinde” tarihi taviz DPS’yi iktidardakilerle bir masaya oturturken yeni oturum döneminin ilk gününde Lütvi Mestan, dolaysız bir şekilde Başbakan Boyko Borisov’a yönetim programını revize etmesini teklif etti. Borisov teklifi cazip bulmadı, yerel seçimlerin GERB ve Reformcu Blok oylarının sayılmasına münasebet olacağı, alınacak sonuçların ise hükümetin çalışmaları açısından değerlendirme niteliği taşıyacaklarını öne sürdü.

“Bölgelerde seçimleri hangi parti kazanırsa kazansın genel sonuç, bir yandan istikrar sağlayıcı nitelikte olmalı, diğer yandan ise şu anki iktidarın alternatifsiz olduğunu ortaya koymalıdır. ”

Siyasi formülde değişiklik olup olmyacağını seçim sonrasında göreceğiz, fakat “seçim formulü” deyimini hem iktidarda olanlar, hem iktidarda olmak için can atanların ağızlarından düşmez oldu.

“Önümüzdeki dönemde iktidar formülünün ne kadar verimli olduğu, kimin reformlar yönünde, kimin ise ters yönde çalıştığı açıkça görülecek, şeklinde konuştu GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov ve şöyle devam etti: Bazı siyasetçilerin kameraların karşısında takındıkları ucuz, solo ve popülist tavırları ve modern ve çalışan mevzuatın aşamalı, fakat kararlı bir şekilde getirilmesi gibi zorlu bir yolda yürümeyi göze alanların sorumlu tutumu arasında fark yapmanın zamanı gelmiştir”.

Reformcu Blok Meclis Grubu Eşbaşkanı Radan Kınev ise şöyle konuştu:

“Siyasi yarış pastadan pay alma yarışı ve görev yarışı olduğu sürece kurt kavgası andıracaktır. Bulgaristan’da politika yapmak kurt sürüsü içinde kavga etmek olacaktır hep” diyen Radan Kınev, siyasette daha fazla ahlak olmasını istedi:

“Asıl soru, biz Bulgar siyasetçileri, müzakere ve taviz politikasını ahlak politikası ile bir arada sürdürebilir miyiz sorusu olmaktadır. Yanıtı da: Evet, bunu yapabiliriz, kökenlerimize dönersek, Hristiyanlığa özgü ahlak ve toplumsal sorumluluk anlayışına dönersek, yaparız” şeklindedir.

DPS Başkanı Lütvi Mestan kesin konuştu. “Bu iktidar formulü ile bir şey olmaz” dedi Mestan. DPS’nin gözü ile yeni formül, Vatansever Cephesinin iktidardan çıkarılmasını gerektiriyor.

“Hem istikrar hem kalkınmayı sağlayacak bir yönetimin olması için yeni, net, aşırı milliyetçi ve haraç uygulayan unsurlardan arındırılmış, Avrupai ve Avroatlantik bir profile sahip yönetim gereklidir, diyen Lütvi Mestan şöyle devam etti: DPS partisine gelince modern, liberal, sorumlu ve iktidarda olunca yaratıcı olan, muhalefet olunca da sorumlu ve yapıcı olan bir parti olarak gelişmeye devam edeceğiz. ”

Vatanseverler ise kendilerine özgü tarzda geleneksel iktidardan kovma nakaratını sürdürdüler:

“DPS’nin iktidarın tüm mertebelerinden uzaklaştırılması Vatansever Cephesinin en önemli hedefi olmaya devam ediyor, çünkü biz Bulgar toplumunun etnik mensubiyet itibari ile bölünmesi ve karşı karşıya getirilmesinin devletimiz için en büyük tehlike olduğunun bilinci içindeyiz” diye konuştu Valeri Simeonov.

Reklamlar