Yeni siyasi sezon fırtınalı bir biçimde başladı. Millet Meclisinin sonbahar dönem toplantısının ilk oturumu ülkemizin öncelikleri ile ilgili geleneksel istemlerden başka Meclis binasının kuşatması ve hükümetin istifası talepleriyle, ayrıca onu destekleyici karşı protestolarla başladı.Suriyeli yurttaşların Bulgaristan’a sığınmacılık akını da Meclis gündemini oluşturdu.meclisin-ici

Dışardaki bölünmeler Meclis’in içine de taşındı. En büyük siyasi güç durumundaki muhalif GERB partisiyle teknokrat Oreşarski’nin hükümetini destekleyen yönetici koalisyondan BSP, HÖH ile Ataka partileri arasındaki deklarasyon ve polemikler,sonbaharın gergin ve dinamik bir gündemle geçeceğini gösterdi.
GERB lideri Boyko Borisov, en önemli öncelik olarak şimdiki yönetimin istifasını belirledi:
“Daha bugünden itibariyle istifayı düşünün. Aksi halde devleti bundan sonra ondan kurtaramayacağınız bir krize sürüklersiniz.Avrupa Sosyalistleri Partisi’nden partnerleriniz yaptıklarınızdan endişeli.Desteğinizi kaybediyorsunuz. Genel seçimler düzenlenmesi için istifa edin ki, ahali rahatlasın. Birinci siyasi güç durumundaydınız ya, seçimleri kazanıp yönetimi haklı olarak elinize alırsınız.Öyle ise niçin korkuyorsunuz? “
Hükümeti destekleyen Meclis’teki diğer üç siyasi partinin liderleri erken seçim yapılmasına izin vermemekte kararlı olduklarını ima ettiler.

‘Bulgaristan İçin Koalsiyon’ ve Avrupa Sosyalistleri Partisi başkanı Sergey Stanişev Meclis kürsüsünden konuşurken: ‘Geriye adım yok çünkü toplum yararına ve derin değişiklikler yararına seçim artık yapılmıştır’ dedi. Ona göre hükümet programının ele alınamasıyla içerikli bir eylem planı,’tekellere burunsalık takılması’, sosyal sorunlara çözüm getirilmesi bekleniyor. Stanişev, Meclis binasının kuşatmasını ve milletvekillerinin ‘rehine’ olarak tutulmasını demokratik olmayan bir eylem olarak nitelendirdi.’
Sergey Stanişev devamla şöyle konuştu:

“Mecliste görüşülecek programında devletimiz için gerekli değişim için bir şans gördüğümüz için hükümeti destekliyoruz. Hükümete yıl sonuna kadar, Avrupa seçimlerine zaman tanımak yoluyla onun bir görev hükümetine dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz. Dolayısıyla, sınırlı görev süresi olan bir hükümetin derin değişiklik ve reformlar gerçekleştirmesi talep edilemez.”
HÖH’nin Meclis grubu başkanı Lütvi Mestan’a göre şimdiki uyuşmazlık protestocular ile bir bütün olarak mevcut siyasi sistem arasındadır.Ve Oreşarski hükümetinin ömrü kimin daha fazla protesto gösterileri düzenlemesine değil, sosyal angajmanlarına bağlıdır. Lütvi Mestan, HÖH’nin tekellere karşı bir politika yürütmeyi kendi yükümlülüğü olarak gördüğünü belirtti.

‘Ülkemizin yeni bütçe kanunu da çok önemli bir önceliktir’ diyen Mestan, onun eski yaklaşımları tekrarlayacağına yeni bir siyaset üretmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:
“Geleneksel değil, yapısal bir bütçeyi bekliyoruz. İçinde Bulgar yurttaşlarının fakirliğini azaltacak, iş dünyasına nefes aldıracak mekanizmalar yer almalı. Kamu ihaleler yasasıyla 50’den az şirketin milyarlarca Avroyu benimsemesini değil, AB kaynaklarını benimseyenlerin sayısı artırılacak. KDV’nin seçici iadesine de son verilmeli. Bunlar, piyasanın rekabet gücünün artırılması için somut önlemlerdir. Bu, ekonominin en önemli görevidir. Öte yandan Bulgaristan’ın AB ile anlaşmasının içeriği önemlidir çünkü bundan sonraki hükümetler tarafından da uygulanacak. “
‘Ataka’ Partisi’nin lideri Volen Siderov’a göre ‘bu yılki siyasi sezon anormal başlıyor. Ne protestolar, ne de Meclis istenilen seviyede değildir.’
Siderov şöyle konuştu:

“Ertelenmez sorunlar var. En önemlisi tabii Üçüncü Dünya Savaşı tehlikesidir. Bundan başka fakirlik, işsizlik, Bulgarların yaşam standardı ile ilgili sorunlar da var. Ancak bu konularda siyasi tartışmalar yürütülmüyor.”
Hükümetin ilk yüz günü dolayısıyla başbakan Plamen Oreşarski de yeni siyasi sezona bir değerlendirme yapıp beklentierini belirtti:
“İlk yüz günde bundan sonraki yüz günün en önemli çalışma ve önlemleri belirlenmiştir. Hükümetin çalışmalarının ilk 100 gününe ilişkin hesap raporunda, yasama değişiklikleri ve/veya artık gerçekleştirilmiş olan böylesi değişimlerin sonlandırılması ile ilgili epey önlem görürsünüz. Bunlar tekelcilik yasalarının yanısıra tüketicilerin savunulmasıyla da ilgilidir. Ertesi yılki bütçe tasarısının işlenmesinde yeni unsur ve yeni politikalar uygulamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bütçe girdilerinin toplanmasında ve bununla ilgili yasama değişikliklerinde bir dönüşüm sağlamak çabasındayız.”

Çeviri: N. Dimitrova / Yazı: Tatyana Obertenova – BNR

Reklamlar