Halk Meclisi, yeni Seçim Yasası hazırlanmasına ilişkin Geçici Komisyon kurulması teklifini onayladı. Bugün oturma salonunda milletvekilleri Meclis’e bağlı geçici bir organ kurulması için iki teklifi görüştüler. Onay kazanan teklif Lütfi Mestan ve bir grup milletvekilleri tarafından sunulmuştu. Destek görmeyen teklifi ise Boyko Borisov ve bir grup GERB milletvekilleri yaptı.

bulgaristan-meclisiSayın Mestan’ın teklifi, komisyonun tamamen yeni seçim kuralları oluşturulmasını, Borisov’un ki ise yürürlükte olan kanunda değişiklikler yapılmasını öngörüyor.

Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) Çetin Kazak, “Biz komisyonun her partiden eşit sayıda temsilci olarak oluşturulmasından yanayız. Komisyonda her Meclis Grubu’ndan 3’er milletvekili yer alacak ve toplam 12 üyesi olacak” diye kaydetti.

Komisyon Başkanı Bulgaristan İçin Koalisyon’dan Maya Manolova seçildi. Komisyon üyeleri HÖH’nden Hristo Biserov, Çetin Kazak ve Mustafa Karadayı, Ataka’dan Petır Petrov, Yavor Notev ve Pavel Şopov, BSP’den ise Mariyana Toteva ve Filip Popov. GERB partisinin komisyonda temsilcileri olmayacak, çünkü milletvekilleri oturuma katılmadıkları için aday gösterilmedi.

Maya Manolova kürsüden, “Protestocu vatandaşların temel taleplerinden biri Seçim Yasası’nda değişiklikler yapılmasıdır. Fakat Bulgaristan’da adil seçimler yapılması için bu kanun değişiklikleri esaslı olmalı”, dedi.

Manolova’nın ifadesine göre vatandaşlar sivil toplum kuruluşlarının gerçekten seçilme şansına sahip adaylar göstermelerine imkan sağlanmasını ısrar ediyorlar.

Manolova, GERB yönetimi sırasında hazırlanan Seçim Yasası’nı Fidosova Yasası olarak adlandırdı. Aynı zamanda Halk Meclis Başkan Yardımcısı olan Maya Manolova, vatandaşları sandık başına götürecek seçim kuralları oluşturulması gerektiğini izah etti. Manolova, “Bulgaristan vatandaşları, seçim kurallarında esaslı değişiklikler yapılmasını istiyorlar” diye vurguladı. GERB partisinin Seçim Yasası’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin teklifi, “Bakın tek teklifleri ne-Meclis’e girme barajının yüzde 3 olması” diye yorumladı. Daha dün GERB lideri Boyko Borisov, Bulgaristan vatandaşlarının daha büyük bir bölümünün Meclis’te temsilcileri olması için Parlamento’ya girme barajının yüzde 4’den 3’e düşürülmesini istediğini açıklamıştı.

Manolova’nın ifadesine göre GERB partisinin tek amacı bu şekilde Meclis’e kendi insanlarını sokarak uygun parti gruplarını satın alarak çoğunluk sağlamalarıdır. O, “Adil seçimlerle GERB partisinin hiçbir alakası yok” diye öfkelendi.

Bugün Meclis’te yapılan diğer konuşmalar da GERB partisi ve son seçimlerin yapılış şekline karşı eleştirilerden ibaretti. Ataka partisinden Pavel Şopov, BSP ve HÖH/DPS’nin de seçim sonuçlarında az manipülasyonlar yapmadığını söyledi. Fakat Şopov da Seçim Yasası’nın tamamen değiştirilmesinden yana olduğunu açıkladı. O, “Ataka partisi yeni Seçim Yasası’nın hazırlanmasında aktif rol alacak” dedi.

Ramadan Atalay, oy kullanma prosedürünün kolaylaştırılması gerekliliğine dair uzun bir konuşma yaptı. Milletvekilinin ifadesine göre sahte oy pusulalarının minimum sayıya düşmesi için gereken yapılmalıdır. Sayın Atalay, oy pusulasında ancak x işaretiyle oy verilmesi ve 2 metre uzunluğundaki pusulada parti numarasının aranması vatandaşlara zorluk yarattığını ileri sürdü. Ramadan Atalay, oy kullanmada vatandaşlara kolaylık sağlanılması gereklidir. O, Meclis oturma salonuna sadece girip çıkan GERB milletvekillerini de eleştirmeden geçmedi.

HÖH Milletvekili, “Protesto etmek için bizler de kolayca meydanlara 8-10 bin kişi çıkarabiliriz. Bunu yapmıyoruz, çünkü meydanlarda olan vatandaşlara karşı kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu yeni Seçim Yasası ile topluma herbir milletvekilinin artık dersini aldığını aşılayamazsak, birkaç hafta sonra bu Millet Meclisi’nde yerimiz olmayacak” diye kanaat getirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar