Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, „Özel bir komisyon, önümüzdeki yıldan itibaren yeni ilaçların ödenmesiyle ilgili moratoryum uygulanması kapsamındaki ilaçların tedavide kullanılmasına izin verecek” diye duyurdu.

Geçen hafta Meclis, Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in önümüzdeki yıl Ulusal Sağlık Sigorta Kasası (NZOK) tarafından yenilikçi ilaçların fiyatlarının karşılanmasına moratoryum uygulanmasına veto kararını reddetti. Bu yüzden Cumhurbaşkanı, iktidardakileri insanlığını kaybetmekle suçladı. Buna karşılık olarak Başbakan Borisov, moratoryum kararının yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi.

Bugün Sağlık Bakanı, mevzuatta yapılması gereken değişiklikleri öngörmesi için bir çalışma grubu oluşturduğunu bildirdi ve Aralık ayının sonuna kadar bu konuda gerekenin yapılacağı güvencesini verdi.

Ananiev’in ifadelerine göre tedavi için başvuruların birikmesi halinde yeni komisyonlar da oluşturulabileceğini söyledi.

Bakan, “Gerekli ilacı tedarik etme seçeneklerinden biri hastanın tedavi gördüğü hastane tarafından sağlanılmasıdır” dedi.

Bakan, tedavinin geciktirilmemesi için ilaçlara ihtiyacı olan hastaların belgelerinin hızlı bir şekilde işleneceğine dair garanti verdi.

Bakan, “Çocuk Tedavi Fonu ile ilgili olaylara benzer olaylar yaşanmaması için gereken her şeyi organize edeceğim” diye söz verdi.

Kanser hastaları için “Akıllı moleküller” adını taşıyan yeni ilaçların finanse edilmesinin büyük miktarda kaynağa mal olacağını kaydeden Ananiev, yine de Sağlık Bakanlığı bütçesinde başka faaliyetler için ayrılan kaynaklarla ilaçların finanse edilemeyeceğini sözlerine ekledi. Bakan, yeni ilaçların alımı için ek kaynaklar gerektiği halde hükümetin destek vereceğine dair kanaatini dile getirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar