“Şu an eğitim alanındaki bütün reformlar, cesaret ile ilgilidir. Bu, benim için böyledir. Bu da Başbakan Yardımcısı olarak bu sorumluluğu üstlenme doğrultusunda attığım adımdır. İnsan çok şey kaybedebilir, ama insan cesaretini kaybederse her şeyi kaybeder. Şu an eğitim alanındaki reformlar cesaret söz konusudur.” Bunları Meglena Kuneva parlamentoda gazeteciler önünde Eğitim ve Bilim Bakanı seçildikten sayılı dakikalar sonra söyledi.

Meglena Kuneva, Prof. Todor Tanev’in yerine geçti. Kendisi, yeni öğretim programları ve ders kitapları ile ilgili skandal yüzünden istifa etmek zorunda kaldı. Şimdiye kadar parlamentoda bir bakanın adaylığı vesilesiyle Meglena Kuneva’nın adaylığı gibi o kadar hararetli tartışmalar olmamıştır. Sonuçta Meglena Kuneva, 104 milletvekili oyu sayesinde Eğitim ve Bilim Bakanı seçildi. İktidardaki GERB partisi, Meglena Kuneva’yı oylamada onu toplu olarak destekledi. Meglena Kuneva, Reformcu Blok, Bulgaristan Demokratik Merkez, Vatansever Cephesi’nin bazı temsilcileri ve bağımsız milletvekillerinin bir kısmı tarafından desteklendi. 66 milletvekili Kuneva’nın adaylığına karşı çıktı, 31 milletvekili ise oylamada çekimser oy kullandı. HÖH ve Ataka Partisi2nden 15 milletvekili ise parlamento salonunda oylama sırasında bulunmuyordu.

Yeni Eğitim ve Bilim Bakanı’nın tanıtarak Prof. Tanev, “Şu an Bulgaristan’da bulunabilen en iyi entelektüel mücevherden biri olan Bayan Kuneva’yı size veriyorum” şeklinde konuştur. Meglena Kuneva, Bulgar siyasetinde en önemli çehrelerinden biri. Hukuk alanında eğitim göre Kuneva, doktor eğitim derecesine sahiptir. Kendisi, Simeon Sakskoburggotski ve Sergey Stanişev kabinelerinde Avrupa İşleri Bakanı idi. Barroso başkanlığındaki Avrupa Komisyonu’nda Bulgaristan’ın ilke Avrupa Komisyonu’nun Tüketicilerin korunmasından Sorumlu Üyesi idi. Meglena Kuneva, Cumhurbaşkanı adayı idi.

Boyko Borisov kabinesinin başbakan yardımcısı olarak Meglena Kuneva’nın öncelikli yükümlülükleri, yolsuzlukla mücadele için bir stratejinin geliştirilmesi ve Bulgaristan’ın 2018 yılında AB Konseyi’nin Başkanlığı’nın hazırlanmasıdır. Bakan Kuneva önündeki meydan okumalardan biri Bilim ve Eğitim için operasyönel programı kapsamında olan ve milli eşfinansman ile 1.37 milyar leva olarak hespalanan kaynakların 2020 yılına kadar doğru benimsenmesidir.

Bakan olarak döneminde Meglena Kuneva, eğitimin Bulgaristan’ın milli amacı olması fikrini hayata geçirmeyi başarmalıdır, öyle ki özgür ve düşünebilir genç insanlar büyütülsün, öyle ki eğitim hem yoksullar, hem varlıklı olanlar için mümkün olsun. Bir öneri de var. Başbakan Yardımcısı ve Eğitim ve Bilim Bakanı Meglena Kuneva, Kiril alfabesinin ve Az. Az. Kiril ve Metodii Kardeşler’in Bulgaristan’ın AB Konseyi’nin Başkanlığı’nın sembolü olmasını önersin.

Reklamlar