Sofya Akademisyen Mihail Arnaudov Lisesi’nde düzenlenen genç pedagoglar üzerine tartışma toplantısının açılışında konuşan Öğretmenler Sendikası Başkanı Yanka Takeva, “Bulgaristan’da öğretmenlerin yüzde 65’i şiddete mağdur kalmıştır” diye bildirdi. Yedi yıl sonra 39 bin öğretmen açığı olacağını belirten Takeva, halihazırda 20 bin öğrencinin pedagoji alanında eğitim gördüğünü, ancak mezun olunca hepsinin öğretmenliğe başlaması halinde bile pedagoji uzman açığının kapatılamayacağını söyledi.

Sendikacı Olya Angelkova,”Bu eğitim öğretim yılında okullarda çalışan genç öğretmenlerin sayısı 3500’dür” diye bildirdi. Gençlerin öğretmenlik mesleğine çekilmesi için reformlara ihtiyaç olduğunu söyleyen sendikacı, ilk önce iyi bir ücret ödenmesine ve ondan sonra iyi çalışma şartlarına, okulların modernizasyonuna vb. şeylere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Yanka Takeva, Bulgaristan’daki öğretim görevlilerinin yüzde 98’inin yüksek lisans sahibi olduğunu ve yüzde 12’sinin ikinci bir yükseköğrenim diplomasına sahip olduğunu bildirdi.

Öğretmenler Sendikası Başkanı, ayrıca sivil toplum kuruluşları (STK) ile ilgili soruna da değindi. STK üyelerinin günün herhangi bir saatinde okula geldiklerini ve işlerini öğretmenlerin yapmalarını istedikleri için okula ilişkin ziyaret kuralları getirilmesi zamanı geldiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl başkentteki okul müdürlerine yönelik hükümet yetkilileri dışındaki okul ziyaretlerinin Eğitim Bakanı ve/veya Sofya Bölge Eğitim Müdürü tarafından desteklenmesi sonucunda yapılması gerektiği yönünde talimatta bulunuldu.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar