TANINMIŞ yazar, kütüphaneci, dokümantalist Mehmet Türkler Acaroğlu,

101 yaşında vefat etti.

Yazar- Kütüphaneci Acaroğlu 101 Yaşında Vefat Etti

TANINMIŞ yazar, kütüphaneci, dokümantalist Mehmet Türkler Acaroğlu, 101 yaşında vefat etti.

İstanbul Avcılar’daki Ambarlı Mahallesi’nde yaşamını sürdüren Acaroğlu, bu sabaha karşı kurtarılamadı. Bulgaristan Türkleri ve Balkan Kültürü alanında yaptığı çalışmaları ile tanınan Mehmet Türkler Acaroğlu için bugün Hacı Osman Ağa Camii’nde tören düzenlendi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da çiçek gönderdi. Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, ulu çınar olarak nitelendirdiği Acaroğlu’nu tanımayı ve onun Avcılar’da yaşamasını şans olarak nitelendirirken yakınlarına ve onu tanıyanlara başsağlığı diledi. Damadı Ziya Cambazoğlu da yaptığı konuşmada yaşamının son anına kadar dinç ve sağlıklı bir dimaga sahip olan Mehmet Türkler Acaroğlu’nun yaşamına ilişkin bilgiler verirken, binlerce kitabını üniversitelere bağışladığını söyledi..

1915 Razgrad’ta dünyaya gelen, 1946 yılından başlayarak Milli Kütüphane Hazırlık Bürosu’nda gönüllü olarak çalışan Türk Kütüphaneciler Derneği kurucu ismi olan Mehmet Türkler Acaroğlu, yurt dışında gördüğü eğitim ardından 1952’de İstanbul’da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Basma Yazı ve Resimler Derleme Müdürlüğü’ne atandı. 1953 yılı başında Milli Kütüphane’de UNESCO tarafından Bibliyografya Enstitüsü’nü kurmakla gönderilen M. Rauc’un yanında çevirmen ve yardımcı olarak geçici görevle Ankara’ya alındı. Derleme Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye Bibliyografyası’nın 1953 yılı sayısını tek başına tamamladı. 1957’de Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nü bitirerek Yüksek İdarecilik Diplomasını aldı. 22 yıl Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra kendi isteği ile 1974 yılında emekli oldu.

Fransızca, Bulgarca ve Rusça bilen, Macarca ve Latince’den de anlayan Evli ve 2 çocuk babası Acaroğlu aralarında telif ve çeviri olmak üzere sayısı 88 kitap ve ayrı araştırmaları bulunuyordu. Mehmet Türkler Acaroğlu’nun cenazesi Yenikapı’daki Tozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

mehmet_trker_acaroglu-foto1

Reklamlar