Emekliler 1

Tercüme: Raziye ÇAKIR

Tarih: 20 Mart 2018

Kaynak: 24 Saat Gazetesinden alınmıştır.

Konu: Huzur Evlerine Girmek için 3 600 Bulgar Vatandaşı Kuyruk Bekliyor.

Bulgaristan’da toplam 82 adet yaşlı huzur evi var. Bunlarda 5 600 (beş bin altı yüz) kişi kalıyor. Bu evlerinde kalanlar emekli maaşlarının % 70’ini ödüyorlar.

2018’de huzur evlerine girmek için bekleyenlerin sayısı 3 600’ü (üç bin altı yüzü) buldu.  Bu rakamların kaynağı 2018 – 2021 yılları arasında uzun yıllık hizmet sunmayı öngören Ulusal Strateji Merkezidir.  Halen 82 yaşlı evinde toplam 5 605 emekli kalıyor.

Bulgaristan kanunlarına göre yaşlıların huzur evlerine ödedikleri para aldıkları emekli maaşlarından bir orandır. Geçen yılın Mayıs ayı sonunda memleketimizdeki 54 huzur evine girmek için listelere kaydı yapılanların büyük bir kısmı ruhsal çöküş yaşamış veya manevi sarsıntı geçirmiş kişilerdir. Yaşlıların ve ruhsal hastalıklar türünden rahatsız olan kişiler huzur evinde kalmayı seçmelerinin nedenlerinden birisi bu merkezlerle hastaneler arasında yakın ilişki ve sağlık hizmeti sunma anlaşmaları olmasıdır. Kimsesi olmayan bir yaşlının hastaneye düşmesiyle, doktorlar ve hemşeriler, ihtiyacı olan yaşlılara yardım gösterilmesi işlerini örgütlemek amacıyla “Sosyal Yardım” merkezine bilgi veriyorlar. Öyle ki kimsesiz yaşlı daha hastanede kaldığı süre içinde sosyal görevliler onun hangi huzur evine yönlendirileceğine karar veriyor ve hazırlık görüyorlar.

Bulgaristan’da sosyal yardıma ihtiyaç duyan insanların oluşturduğu en büyük grup yaşlılardır ve devletin ayırdığı sosyal yardım kaynaklarının daha fazlasını tüketen de onlardır. Ülkede nüfusun hızla yaşlanmasından dolayı emeklilere ve hasta kişilere yardım gönderilmesi eğilimi artmaya devam edecek.

Bulgaristan’da tek başına yaşamak zorunda kalan yaşlıların huzur evlerini seçmelerinin ana nedeni aldıkları emekli maaşlarıyla yaşayabilmelerinin imkânsız olmasıdır. Başka bir sebep ise, yaşlıların huzurlu ve sıkıntısız yaşamaları için başka bir seçeneğin olmamasıdır. Bu kişilerin birçoğunun sağlık sorunları da var ki, bu da yalnız yaşamalarını olanaksız kıldığı gibi yarattıkları sorunlar da yaşın ilerlemesiyle artıyor. Bu nedenledir ki, bu vatandaşlara zorunlu olarak huzur evine girmezden önce de, genel sağlık durumlarına ve varsa özürlülüklerine uygun sağlık hizmeti sunulmalıdır.

Yaşlıların bakımına ilişkin başka birçok önemli sorun da Bulgaristan’da yaşlılara geçici hizmet sunan merkezlerin olmamasıdır ki, bu yüzden onlar da mutlaka huzur evlerinde kalmayı seçiyorlar. Uzman görüşlerine göre,  genel sağlık durumu kötüleşen ve kendi hizmetini göremez durumda bulunan yaşlılara özel hizmetler sunulması gereğini gündeme getirmiştir. Yeni geliştirilme düşünülen koşullarda, yaşlılar huzur evine girmeden,  yalnızlık ve yaşlıların dünyadan kopmuş tek başına kalmasının önlenmesine çalışılıyor.

Kronik hasta olanlara ve kalıcı özürlü olanlara da evde kalacak yardımcı verilmesi ve evde sağlık hizmeti sunulması üzerinde planlı çalışmalar da devam ediyor.

2017 Mayıs ayı sonunda Sosyal Yardım Ajansı Opaka Belediyesinin Gırçinovo köyündeki Huzur Evinin kapatılması kararını açıkladı. Huzur Evi binasının olağanüstü kötü, yaşlılara sunulan hizmetlerin de yetersiz olduğu açıklandı. Ajans, Tırgovişte kentinde yeni bir Huzur Evi kurulacağını, bu amaca uygun bir bina bulunduğunu duyurdu.

Reklamlar