Enerji Yasası’nda temmuz ayı ortasında yapılan değişiklik ile elektrik ihracatı önceki döneme kıyasla 12 kat arttı. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olan değişiklikler ile yurtdışına satılan elektrik enerjisinin her bir megavatı için 34,26 leva yerine 12,13 leva ödenecek. elektrik

Bunun sonucu olarak Bulgaristan şu anda 1600 megavat saat elektrik enerjisi ihraç ediyor. Haziran ayı başı itibari ile ihraç edilen elektrik enerjisi miktarı 150 megavata kadar gerilemişti. İhracatın düşmesi sonucu Kozloduy nükleer santralindeki üretim de yarı yarıya düşürülmüştü. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, mayıs ayında ise 128 megavat elektrik enerjisi ihraç edildi. Bakanlık, değişikliklerden sonra sadece son üç günde 94 bin megavat saat elektrik enerjisi ihraç edildiğini açıkladı.
Sendikaların, madencilerin eylül ayı başında protestoya çıkacakları yönündeki açıklamalarını değerlendiren Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev, kömür fiyatlarında değişikliğe gidileceğini ve kömür fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu, çünkü son üç yılda kömür fiyatlarının artmadığını, hatta düştüğünü söyledi. Kömür madenlerinden elde edilen kömür miktarının yasal değişiklikler sonucu arttığını ifade eden Bakan Stoynev, Maritsa-İztok madenindeki madencilerin işten çıkartılmayıp maaşlarını zamanında alacaklarını aktardı.

Sektörün gelecekte liberalleşmesi ve reforma gitmesi gerektiğini kaydeden Bakan, ancak ilk olarak sektörün istikrara kavuşması gerektiğini belirtti. Sendikaların elektrik fiyatlarının yüzde 70 oranında artabileceği söylentilerini de değerlendiren Bakan, elektrikte fiyat belirleme yasasının değiştiğini ve böylece ilk defa elektrik fiyatının hem konutlar hem de sanayi için en fazla yüzde 5 oranında düştüğünü sözlerine ekledi.

 

Zaman BG

Reklamlar