Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, vatandaşlarla Bulgaristan’daki yargı sisteminin reformlarını görüştü. Görüşmenin başlığı, “Adil ve etkili yargı sistemi”ydi. Bu, devlet başkanının “Vatandaşlarla Diyalog” girişimlerinden ikincisiydi. Görüşmelerin ilki, piyasa ekonomisine adanmıştı, üçüncüsünde de medyaların özgürlüğü konusu ele alınacak. rosen-plevneliev-yargi-sistemiBulgar yargı sistemi, en eleştirilen ve vatandaşlar tarafından en az güvenilen alanlardan biridir. Bulgaristan yargı sistemi, ülkemizin 2007 yılında AB’ye katılmasından bu yana Avrupa Komisyonu tarafından izlenmektedir.

Bu yılın sonunda Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan’daki yargı sisteminde reformun ilerlemesi hakkındaki yıllık raporu beklenmektedir. Devlet başkanının sözlerine göre yargı sistemindeki reformdan sonuçlar vatandaşlar için görülür olmalıdır. Kendisi, vatandaşlarla tartışmayı çok yararlı olarak nitelendirdi. Tartışma, AB’nin “2013 – Avrupa Vatandaşları Yılı” girişimi çerçevesinde yapıldı. Bu girişim, bütün 28 üye ülkesinde eş zamanlı olarak düzenleniyor. Bulgaristan için bu girişim, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Viviane Reding’in bu Haziran ayında Bulgaristan vatandaşlarıyla diyaloğu ile başladı.

Tartışmanın sonucu olarak Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, yargı sisteminde çözüm bekleyen sekiz başlıca sorunlu konu olduğu üzerinde vurgu yaptı. Kendisine göre bunlar şunlardır: “Anayasa ve metnindeki olası değişiklikler, yargı sistemi üzerindeki siyasi baskı ve bunun giderilmesi, yargıya ulaşım, yargı sistemindeki yüksek ücretler, milletin yargı kültürü ve saire. Son 20 yılda sistemin çok değiştiğini biliyoruz. Mesela Varna’da mahkemelere güven çok yüksektir. Hükümlerin yüzde 92’si, ikinci mahkemeye başvurulduğunda bile doğrulanıyor. Yasaların sabitsizliği de pek gurur verici bir durum değildir.”

Vatandaşlarla ikinci diyalog sırasında Bulgaristan ombudsmanı Konstantin Pençev, öne çıkan yargı sistemi temsilcileri, hukukçu, uzmanlar, sivil toplum örgütleri, öğrenci, AB üye ülkelerinden diplomatlar ve gazeteciler hazır bulundu. Aralarında Anayasa hukuku alanında Prof. Georgi Bliznaşki de bulunuyordu. Devlet başkanının vatandaşlarla düzenlediği tartışmada yargı sisteminde yapılan iyi önreilerin ve girişimlerin gerçeğe dönüşmesi imkanını yorumlayan Prof. Georgi Bliznaşki, şunları söyledi: “Bu sadece ön görüşmedir. Ama bu görüşme, sorunların ne olduğuna ışık getirilmesine izin veriyor. Sorunlar, sadece yasama ile ilgili değildir. Sorunlar, yargı sistemindeki idarede de var. Herkes, yargı sisteminde de siyasi sitemdeki gibi sorunlar olduğunu biliyor. Yani ikisinde de ahlak eksikliği var. Bu bağlamda yargı sisteminde radikal değişiklikler fikrini benimsemeye hazırım.”

Türkçesi: Rayna İvanova

Reklamlar