BGSAM

BSP-nin görüşü

Tarih: 23. Nisan 2017

Konu:   GERP ile yalancı yurtseverler verdikleri sözlerden gerilemeye başladı.

Bizim lehçemizde sisse “duman” da denir. “Uzaktan baktım pek çok, yanına vardım hiç yok!” atasözümüzden kaynaklanan insanlarımız bir de  “yalan duman” değimini kullanır.

Bulgaristan seçimleri geçeli pek bir zaman olmasa da, seçim işlerinin bir yalan dolan, vaatler fırtınası olduğu bu defa da hemen anlaşıldı. Bu konuyu biz BGSAM olarak birçok kez işledik. İşsizlik, emekli, maşları ve zamlar gibi özellikler üzerinde ayrıntılı durduk ve seçim önü söylenen sözlerin seçimden sonra geçerliliği olmadığına işaret ettik. 27 yıldan beri verilen vaatlerden hiç birinin yerine getirilmemesini protesto edenlerin sandığa gitmediğini anlattık.

Şimdi bu gelişmelere bir de Sosyalist Partisi (BS) Başkan Yardımcısı, milletvekili Dragan Stoynev’in gözüyle bakalım.

  1. 04. 2017 tarihli “Faktor.bg” yayınından alınmıştır.

Dragomir Stoynev:

Emekli maaşlarına zam yapmak amacıyla bütün yaşlılara para yardımları, özürlü emeklilikleri ve tarım kooperatiflerinde çalışmış olanların gelirleri yeniden hesaplanmayacak, çocuk paraları arttırılacak gibi vaatler meclis kapısından içeri giremedi. Hükümet kurma yolunda uzlaşan GERB partisi ile yalancı yurtseverler “bütün emekli maaşlarına zam yapılacak” demişlerdi, ama bu defa da yalandırmışlar.

Köylerdeki hırsızlık olaylarının ve yaşlıların emekli maaşlarının zorla ellerinden alınması, gece baskınları ve mahsulün çalınmasına köylülerin dayaktan geçirilmesiyle renklenen baskılı zulmün önlenebilmesi için İç İşleri Bakanlığı’na yeni kadrolar alınacak, muhtarlıklarda görevli jandarma olacak falan filan vaatler seçim kampanyasında yüksek sesle, defalarca ve inandırıcı bir kesinlikle yükseltilmişti, hükümet görüşmelerinde hepsinin bu dönemde “olmamasında” anlaştılar. Halkı bütün dertleriyle birlikte unutmak adet oldu. İnananlar ümitleniyor, sonra hayal kırıklığına uğruyorlar. Bu defa da öyle oldu. Köylerdeki hırsızlık Bulgaristan devletinin çözemediği çok önemli bir sorun oldu. Yeni kurulacak hükümet de bu işlere para harcamak, kollarını sıvamak istemiyor.

Türkiye sınırına daha fazla askeri güç yığmak için silâhaltına yeni bölükler alınacağını söylemişlerdi. Sığınmacı akımına en gel olacağız derken, “terörizme” kök söktürüyorlardı. Oysa anlaşıldığı üzere gerilen dikenli tel duvarda delik üstüne delik varmış, kaçakçılık kanalları açık bırakılmış, halk ve Avrupa Birliği yine aldatılmıştır. Şimdi bu konularda işlerin düzeltilmesinde “olmasa da olur” nokrasında uzlaşmışlardır.

İktidara tırmanmaya çalışan güçlerin yanlışlarına işaret eden Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Başkan Yardımcısı, Haskovo şehrinde içme suyunda uran oranının normalden birkaç misli yüksek olduğuna da değindi. İçme suyu kirliliğine Porvomay ve Valingrat şehir suyunda da rastlandığını açıkladı. Olayın 4 yıl öncesinden bilinmesine rağmen, halktan gizlendiğini vurguladı. Bu iğrençliğin en fazla endişe veren tarafı ise, içme suyunda uran kirliliğini seçimlerden önce bilen GERB partisinin halktan, her gün bu sudan içenlerden, bu suyu kullanarak yemek yapanlardan gizlemiş olmasıdır. Siyasi hesap ve hedeflerin halk sağlığından üstün tutulması protestolara neden oluyor.

BSP milletvekili Dragomir Stoynev, uran oranıyla ilgili gerçekleri gizleyen sorumlu kişinin GERB partisi Haskovo il seçim listesinde yer alan milletvekili adayı Angel Kunçev olduğuna dikkat çekerken, “halkın aldatıldığını” belirtiyor.

BSP Başkan Yardımcısı Stoynev, Haskovo şehrinde ve diğer yerleşim yerlerinde içme suyundaki uran oranı ve halk sağlığı için içerdiği tehlike konusunun mecliste grubu olan bütün partilerden bir ortak çalışma grubu oluşturulmasını, inceleme yapılmasını, gerekli önlemlerin hemen alınmasını istedi.

Stoynev, GERB partisinin ve yalancı yurtseverlerin seçim vaatlerinden döndüğünü, aralarında uzlaşma sağlayabilmek için geri adım attığını vurguladı. Seçimlerden önce 300 leva asgari emekli maaşı vaat eden GERB ve yalancı yurtseverler, şimdi 200 leva üzerinde anlaşmışlardır. Emeklilik primleri yeniden hesaplanıp tüm emekli maaşlarına zam yapılması vaatleri daha ilk hafta suya düşmüştür.

Zamlara da değinen Stoynev, seçimden önce doğal gaz fiyatına en fazla % 13-14 zamdan söz eden GERB ve yalancı yurtseverlerin, seçimden sonra daha kabine kurulmadan % 30 oranında zam tekliflerine olumlu baktıklarını bildirdi.

“Oraşarski” hükümetinde (29 Mayıs 2013 – 7 Kasım 2014) Enerji Bakanı olan Stoynev, bu zam isteğinin çok yüksek olduğunu ve tüketici tarafından kabul edilebilir bir yanı olmadığını vurguladı.

GERB ve Yalancı Yurtseverler arasında, 240 kişilik Bulgar meclisinde, 122 milletvekili çoğunlukla ortak hükümet kurma görüşmelerine devam ediliyor.

Reklamlar