Tarım Bakanı Prof. Dimitır Grekov, yabancıların serbest arazi almasını engelleyen şu anki prosedürün 7 yıl daha uzatılması için meclise öneri sunacaklarını açıkladı. Serbest arazi satışını durduran sürecin yerli tarımcıların lehine olacağını ifade eden Bakan Grekov, bu sürecin yerli tarımcıların Batı Avrupa’daki meslektaşlarına yetişebilmeleri ve rekabet edebilmeleri için gerekli olduğunu savundu. tarla-araziSöz konusu serbest satışın 2020 yılına kadar engellenmesi prosedürünün ‘Ataka’ partisi milletvekilleri tarafından da sunulduğu öğrenildi. Tarım Bakanı Grekov bu uzatmanın yerli tarımcıların lehine işleyeceğini belirterek, Bulgaristan’ın piyasa ekonomisine çok geç girdiğini ve bu dönem içinde yerli tarımcıların arazilerini bütünleştirebileceklerini, bir araya gelebileceklerini ve rekabet gücüne sahip olabileceklerini savundu.
1 Ocak 2014’ten itibaren yabancıların, Bulgaristan’da serbest olarak arazi satın alabilmeleri öngörülüyor. Süre uzatılmazsa yabancı vatandaşlar arazi satın alımından yararlanabilecek. Grekov, Bulgar tarımcıların yeni 7 yıl yasak sayesinde arazilerini bir araya toplayıp, kendi aralarında gruplar oluşturabileceklerini söyledi. Grekov, “Pazar ekonomisinde arazi alım satımını yasaklamanın doğru olmadığını kabul ediyorum, fakat geçici yasağın uzatılması pazarımızın düzenlenmesi için olumlu rol oynayacaktır. Bu süre zarfında diğer ülkelerin çok ileride olduğu koşullarla rekabet edecek tarım sınıfı oluşacak.“ dedi.
Yasak kalktığı takdirde her büyük şirket Bulgaristan’dan arazi satın alabileceği için arazi fiyatlarının yükselmesi anlamına gelecek.
“Ataka”, Bulgaristan’da ortalama arazi fiyatlarının 22 Euro, Hollanda’da 3 bin Euro, İtalya’da bin 400 Euro olduğunu belirterek, ülkedeki işlenebilir 37 milyon dekar arazinin toptan fiyatının 8 milyar Euro olduğunu aktardı.
Tarım Arazileri Sahipleri Başkanı Borislav Tsekov, yasağın kalkması Bugaristan’daki piyasayı etkilemeyeceğini iddia etti. Şu anda yabancıların ülkede şirket kaydederek başka yollardan arazi satın alabildiğini kaydeden Tsekov, 2014’de piyasada hiç bir patlama yaşanmayacağını düşünüyor.
Zaman BG

Reklamlar