Yabancı yatırımcılar seçimlerden sonra siyasi istikrar bekliyor – EKONOMİ

“Aurubis Bulgaristan” ülkemizde en büyük yabancı yatırımcılar arasında , üstelik endüstri alanında yatırımcıdır. 2008 yılından bu yana Alman şirketi, Pirdop şehrindeki bakır çıkarma işletmesine modernizasyonuna 500 milyon Avro yatırım yaptı. Aurubis Avrupa’da en büyük bakır ve sülfürik asit üreticisi bakırın geri dönüşümünde ise dünya lideri. “Aurubis Bulgaria” firmasının yeni müdürü Tim Kurth Bulgaristan radyosuna verdiği demeçte, ‘Ülkede siyasi durumun seyri, firmamızın büyük ilgiyle takip ettiği  konudur’ diye itiraf etti ve şunları paylaştı:

Снимка‘Sadece Bulgaristan’da değil dünyanın her yerinde yatırımcılar için siyasi istikrar koşullarında çalışmak çok önemlidir. Büyük endüstri işletme olarak bizim için güvenilir ortaklar, siyasi de dahil çalışmak onlara güvenmek çok önemlidir. Bir belirli çizgiden yürümek onun dışına çıkmamak  çok önemli. Bu ise sadece ülkede siyasi istikrar koşullarında ulaşılabilir’.

Sözlerine göre firma bileşik idare prosedürleri ile  karşılaştıklarında zorluk çekmeye devam etmektedir. Bunlar çoğu zaman yatırım projelerinde gecikmelere sebep olmaktadır. Kurth , ‘ geleceğe ait arzularımızın listesini yapmak mümkün ise, elektrik enerjisi için beklenilen ve tahmin edilebilecek fiyatlar, şeffaf kurumlar  ve güvenilir prosedürler içerecektir.’ dedi. Bu sözlerden memnuniyetsizlik sezdik, fakat müdür bu sezileri hemen dağıtarak , Bulgaristan’ın Aurubis firması için önemli proje olduğunun altını çizdi:

‘Pirdop’taki işletme Hamburg’tan sonra büyüklük açısından ikinci bakır çıkarma işletmedir. Sadece bu gerçek,  bu projenin bizim için ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır. Bundan başka ulaştırma için harcamalar ve lojistik açıdan buradaki işletemeye yatırım yapmak  stratejik açıdan çok önemli.Çünkü sadece Bulgaristan’da değil bütün Balkan bölgesinde , Karadeniz limanları sayesinde başka ülkelerden de ham maddelere kolay ulaşımımız var.

Снимка

Aurubis’in Bulgaristan pazarına basmasının bir başka önemli sebebi de Pirdop ve Zlatitsa  şehirlerinde bakır endüstrisinin  gelenekleri. Buradaki işletme 1955 – 58 senelerinde kurulmuş ve o zamnadna beri çalışmalarına ara vermemiştir. İyi eğitimli kadronun da Aurubis müdürü için büyük önem taşımaktadır.

Reklamlar