Geçtiğimiz hafta içinde bir olay, istifa verme, isteme ve geri çekmeye neden oldu. Bu olay, Savunma Bakanlığı’nın Savunma Yasası’ndaki değişiklik tasarılarıdır. Bunlara göre Bulgaristan Cumhuriyeti’nin hava sahasının savunması, Bulgaristan Ordusu tarafından tek başına veya müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri ile birlikte gerçekleşiyor. Derhal sert tepkiler verildi. Özerklik kaybından, NATO çerçevesinde Bulgaristan hava sahasında Türk uçaklarından söz edilmeye başlandı. BSP ve Ataka partisi, Savunma Bakanı Nençev’in istifasını istedi. Ama Askeri Hava Kuvvetleri komutanı General Rumen Radev istifasını bastırdı. Acaba askeri hava kuvvetlerimizdeki sorunlar nelerdir ve nelerden kaynaklanıyor. General Radev’in gerekçeleri şöyleydi:

–  Air Policing çerçevesinde ve askeri hava eğitimi için uygun avcı uçaklarının sayısı yetersizdir,

–  Hazırlıklı uçak havacılarının sayısı azalıyor,

–  Savunma Bakanlığı’nın MiG-29 uçaklarının tamiratı ve tedariki için sözleşmeler için süreler yerine getirilmiş değildir ve zamanda belli değildir,

–  Ekibinin geliştirdiği yeni savaş uçağının alınması projesi, Bakanlar Kurulu’na sunulmamıştır,

–  Bu durumda ayrıca uçuşlar aylarca yakıt eksikliği yüzünden ek olarak sınırlandırılıyor.

Bunları duyan Başbakan, Askeri Hava Kuvvetlerinin en ertelenmez ihtiyaçları için derhal 40 milyon avro vaadetti ve General Radev’i istifasını geri çekmesine ikna etti.

Ama Bulgaristan, hava sahasını tek başına savunamama tehlikesi ile karşı karşıya durmaya devam ediyor, çünkü bunun için eski Rus MiG-29 avcı uçaklarına bel bağlıyor. Onlardan ancak dördü, gelecek yılın ortasına doğru da ancak ikisi, uçuşlar yapmak durumundadır. İktidardakiler, bunların tamiratını Polonya’ya vermeyi niyetliyor. Moskova’ya göre ama Polonyalıların gerekli lisansı yoktur ve böyle bir sözleşme olamaz. Bundan başka hazinede Savunma Bakanı’nın NATO ülkelerinde üretilen yeni uçakların satın alınması için istediği 500 milyon avro yoktur. Bu yüzden Bulgaristan hava sahasındaki yabancı uçakların, düşman değil müttefik olduğu düşüncesine alışmamız gerekecektir.

Reklamlar