1988 yılında François Pasquieruzun süre Paris dışında kaldıktan sonra, arkadaşlarını pikniğe toplamaya karar verir.  Onlarla görüşmek üzere Boulogne Ormanı için randevulaşır. Birbirini daha kolay bulmaları için beyaz giyinmelerinin ister. Davetlilerden hiç biri yıldızlar altındaki bu sıcak diner en blanc pikniğin sabırsızlıklar beklenilen ve zerafet ile sosyetik davranışların simgesi esrarengiz bir ritüele dönüşeceğini sezemez.

Paris, New York, Hamburg, Milano, Hong Kong, Montreal, Johannesburg’tan binlerce insan her yaz açık havada yıldızlar altında seçkin bir yemeğe toplanıyor. Bu yemeklerde titiz giyim şartları, diğer katılımcılarla ve doğayla uyum kuralları konuluyor.

СнимкаBu seçkin şehir pikniğin tarihi 30 yıl öncesine dayanıyor. Bulgaristan’da White dinner organizatörü Elena Spirina daha fazla bilgi verdi: “Bu şehir pikniğine gelen herkes yemeğini ve içkisini kendisi getiriyor. Amacımız etrafımızda güzel çevre oluşturmak ve girişimci olmak. Şehir ortasında düzenlenen bu yemeklerde plastik tabak, çatal kullanılmıyor. Çevreye dost bir yaklaşım sergileniyor. Herkes tabaklarını, çatal, kaşıklarını da evden getiriyor, hatta en güzel porselen olanlarını seçiyor. Arkasından her şeyi temizleyip, topluyor. İnsanların çevresini temiz tutmasını, arkasında bıraktıkları çöpleri toplamasını istiyoruz. Herkes atmosfer ve gecenin güzel olmasından sorumludur.

Tek sözle biz hazıra giden tüketici değiliz. Hazır restorana gidip oturan değil, bütün geceyi ve ambiyansı kendimiz yaratan bir topluluğuz. Şehir pikniğin en gizemli tarafı ise, yapılacağı yerin sonuna kadar gizli tutulması ve her şeyin esrarengizliğe bürünmesidir. Son ana kadar herkes nerede olabilir diye fikir ve tahmin yürütüyor. İnsanlar iyimser bir bekleyiş içine giriyor, tanımadığı biriyle gece yıldızlar altında pikniği paylaşmanın heyecanını yaşıyor. 20 dakika içinde bütün organizasyon tamamlanıyor. 300 veya bin kişi de olsa, her şey acele hazırlanıyor ve boş orman veya park alanı aniden masalarla, beyaz örtülerle, şık sandalyelerle, çok güzel bir şekilde süslenmiş oluyor. СнимкаBeyaz piknik yemeği Sofya’da ilk defa geçen yıl toplandı. Beyaz piknik organizasyonuna geçen yıl 320 kişi katıldı.

Elena Spirina geçen yıl ilk defa olmasına rağmen, beyaz pikniğin çok iyi geçtiğini anlattı. Katılımcıların çoğu bu etkinlikle ilgili yurtdışından bilgi sahibiydi. Güzel masalara, çiçeklerle süslü ortam, mumlar, şamdanlarla dolu bir gecede inanılmaz yemekler de vardı. Kekler, meyveler, peynir çeşitleri, pastalar yapılmış ve masalar donatılmıştı.

12 Temmuz’da Sofya’da gizli bir yerde White dinner pikniğin ikincisi düzenlenecek. Beyaz porselenle süslü, çiçekler, mumlarla şekillendirilmiş masalarda insanlar gün batımını izleyecek, saksofon ve pop, soul ve jazz müzik eşliğinde, Orlin Pavlov’un şarkılarını dinleyecek. Tüllü, dantelli elbiselerle prensesler, meleklertahta bacaklarla masalar arasında gezecekler ve geceye ayrı güzellik katacaklar. Beyaz piknik sonunda herkes Bengal ateşi yakacak. Böylece yaz aylarının seçkin takviminde yer almakta iddialı olan seçkin beyaz gece yemeği sonuçlanmış olacak.

Fotoğraflar:whitedinner.bg

Çeviri: Sevda Dükkancı

Reklamlar