Ülkemizde ilk kez düzenlenen “Ot Vinta”(Vidadan) başlıklı Uluslararası Gençlik Bilim ve Teknik yaratıcılığı festivalinde ödül kazananlar arasında “Drone ARENA” temsilcisi Anton Puliyski, Sofya Teknik Üniversitesi’nden Filip Panayotov ve Ruse Angel Kınçev Üniversitesi’nde okuyan Ukraynalı Sergey Reşeninski yer aldı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in himayesi altında düzenlenen festival 27-29 Nisan günleri arasında Sofya’da gerçekleşti. Genç mucitler havacılık, emicilik, robot teknolojisi, şehircilik alanlarında 100’ün üzerinde bilimsel araştırmalar sundular.

En küçük katılımcılar Kazanlık şehrinde“Robo Burborko” lego robot grubundan 8 yaşındaki çocuklardı. Jüri üyesi olan pilot Nikolay Kalaydjiev, “TwinRay Solar Aircraft” güneş enerjili uçak modeli için genç mucit Yavor Hristov’u ödüllendirdi. Veliko Tırnovo’dan Neven Boyanov ise “Tinusaur” projesini şöyle sundu:

“Bu, öğrenci ve üniversiteliler için hazırlanmış, elektronik ve robotik derslerini çok eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenmelerini sağlayan bir sistemdir. Veliko Tarnovo Üniversitesi’nden doktora öğrencileri, destek olan firma çalışanları, öğrenciler ve üniversiteliler tarafından hazırlandı.Sadece Sofya’da değil, bütün Bulgaristan’da matematik, elektronik alanlarında uzmanlaşmış çok güzelokullar var. Ancak çocukların gerçekten kendini geliştirme arzusu varsa, ders dışı programlara katılmalarını öneriyorum. Böylece sınıf arkadaşlarına kıyasla dahaçabuk ilerleyecekler. Bazı ebeveynler için bu, çocuklarına yaptıkları bir yatırımdır.”

Benzer ders dışıprogramı olan“Çocuklar için üniversite” hakkında bilgiyi Yavor Kiryakov’tan alıyoruz:

“Öğrencileri, doğa ve teknik bilimlere erken yaşlardan ciddi bir şekilde katılmaları için ilham vermeye çalışıyoruz. 4-5 sınıftan sonra çocuklar,üniversite öğretim üyeleri ve mühendislerin rehberliğinde elektronik, robot, kimya, fizik, biyoloji ileuğraşır. Öğrencilerimizin projeleri doğrudan sanayide uygulama alanı bulur. Çocuklara ciddi bir projenin ardında çok çalışma olduğunu, ancak çabaların sonunda ödüllendirildiğini göstermek isteriz. Son zamanlarda, öğrenciler arasındaki kariyer yöneliminin, çok paranın olduğu düşünülen iş dünyasında olmasından dolayı, bu alanaaşırı yönelme olduğunu fark ettim. Ancak mühendislikte çok dahasağlam gelirvar. Yeter ki insan eğitimli becerikli, yaratıcıolsun ve projesini savunsun.” 

Ruse Angel Kınçev Üniversitesi Robotik Kulübü üyesi üniversiteli öğrencileri iki uçak modelini tanıttı. Mühendis Çavdar Kınçev anlattı:

“Kulüpterobotikveotomasyon ile ilgili her türlü şeylerle uğraşırız. Kulübümüz beş yıldan beri var. Yarışmalarda 100’ün üstünde madalya ve 20 kupa kazandık. Sponsor bulmak çok zor. Firmaları üniversitelilereyatırım yapmaları için ikna etmek zorundayız. Sorun çocuklarda değil, bilim ile çalışmak isteyen küçük bir grup her zaman olacak. Çünkü bu uğraş bulaşıcıdır. Okulda alınandan fazlasını öğrenme isteğiher zaman olmuştur ve olacaktır.” 

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar