Photo: BULFOTO

“Asırlar Festivali” ülkenin tarihi geçmişinden esinlenerek, opera sanatının sihrini izleyicilerle buluşturan muhteşem bir festival. Bu yıl, etkinlik daha farklı olacak, çünkü Sofya Opera ve Balesinin “Tsarevets” Ortaçağ Tepesindeki ilk temsilinin 30 jübile yıldönümü kutlanacak.

O zamandan beri, kale duvarlarının doğal ortamı sahnelerin ve oyunların daimi arka dekoruna dönüşüyor. Forum 21 yıllık aradan sonra 2008 yılında yenilendi. O yıl Bulgaristan’ın Bağımsızlığının 100. yılı kutlanıyordu ve “Asırlar Sahnesi” olarak da program kutlamalara katılmış oldu. Bu yılki “Asırlar Sahnesi” 24 ve 25 Temmuz olmak üzere, Maesto Georgi Atanasov’un “Borislav” operasını sunacak. 1911 yılında İvan Vazov’un aynı adı taşıyan dramından esinlenerek çıkan opera oyunu, Bulgar tarih operası sanatının en seçkin temsilleri arasındaki yerini aldı.

Rus klasiğin efsanesi “Boris Godunov” operası 31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta Tırnovo Kalesinde sahne alacak. Modest Musorgski’nin eserini ordinaryus Plamen Kartalov sahneleyecek. Ancak Kartalov izleyicilere bir sürpriz yorum sunacak. Üzüntüden, çile içinde ölen Rus Hükümdarının acı sonu yerine, temsil “Blajeni” Katedrali önünde bir yürüyüşle sonuçlanacak. “Boris Godunov” operasının prömiyeri Sofya “Aleksandır Nevski” Katedrali meydanında yapılmıştı.

“Boris Godunov” Operasının birkaç farklı orkestra yorumu yapılıyor. Musorgski onu yazdıktan sonra, birkaç ay sonra bestesini tamamlıyor. Daha sonra Nikolay Rimski- Korsakov’un olağanüstü değerli orkestra besetesi ortaya çıkıyor.  Opera onlarca yıl Rusya ve dünyada bu şekliyle oynadı. Plamen Kartalov’un temsili ise orkestra şefi Deyvid Loyd- Cones’in yorumuyla sahneye konuluyor.

Sevda Dükkancı

Reklamlar