01/01/2017 tarihinden önce Türkiye’ye gelen, 6458 sayılı Kanuna göre yasal bir ikamet izni ile Türkiye’de bulunan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup, birinci derecede Türk vatandaşı yakını bulunan yabancılar ile söz konusu ülkelerin haymatlosu olan yabancılar, 30.05.2018 tarihine kadar başvurmaları halinde, istisnai olarak Türk vatandaşlığına alınacaklardır. Söz konusu yabancılar, bizzat veya bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekâletname ile yerleşim yerinin bulunduğu il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine gerekli belgeler ile müracaat ederek vatandaşlığa alınma işlemlerini başlatabileceklerdir.

Bilindiği üzere; soydaşlarımız Türkiye’de yasal olarak oturabilmek için ikamet izni almaktadırlar. Bu ikamet izinleri de çoğunlukla kısa süreli olmakta, her sene yenilenmesi gerekmekte ve tüm bunların yanında verilen ikamet izinleri de vatandaşlığa geçişte esas alınmamaktadır. Hal böyle olunca hem maddi, hem manevi külfet oluşmakta, soydaşlarımız mağduriyet yaşamaktadır. Ancak tüm bunlar geride kalmıştır. Artık soydaşlarımız; belli haklar dışında Türk vatandaşlarının yararlandığı tüm haklardan yararlanma hakkı tanıyan, süre sınırı olmaksızın verilen uzun dönem ikamet izni alma hakkına sahip olmuşlardır. Böylelikle, uzun dönem ikamet izni alan soydaşlarımız artık süresiz olarak Türkiye’de oturma hakkına sahip olacaklardır. Buna bağlı olarak; daha önce kısa dönem veya insani ikamet izni almış olan soydaşlarımızın vatandaşlık müracaatlarında karşılaştıkları sorunlar, uzun dönem ikameti almaları kaydıyla çözüme kavuşacaktır. Bu vesileyle, haymatlos ve ıskat konumundaki soydaşlarımızın da uzun dönem ikamet izni alma haklarının olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Tüm bunların yanında uzun dönem ikamet izni kişiye süresiz çalışma iznine müracaat hakkı da tanıyacaktır.

Bu uygulama, uzun dönem ikamet izninin, 01.01.2017 tarihinden önce Türkiye’ye yasal yollardan giriş yapmış olan soydaşlarımızı kapsamakta ve halen mevcut bir ikamet izni olan makul süre içerisinde randevu alarak, ikamet izni veya geçeli pasaportu olmayanların ise 15 Ağustos 2017 tarihine kadar doğrudan il göç idaresi müdürlüklerine giderek başvuru yapması gerekmekte.

Hakan ÇAVUŞOĞLU,
AK Parti Bursa Millet Vekili

Reklamlar