Bulgaristan Telgraf Ajansı (BTA) hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Sürdürülebilir Kalkınma İçin Vatandaş İnisiyatifi Başkanı Mimar Dimitır Dimitrov, Balkanları dünyanın ilk barış bölgesi ve silahsız bölge olarak ilan etme girişimini tanıttı.

Dimitrov, girişimin Balkanların her türlü silahlardan arındırılmış bir bölge haline gelmesi için Balkan Birliği kurulmasına yönelik bir konsept geliştirilmesine dair olduğunu izah etti.

Bu bağlamda Dimitrov, inisiyatifin üyelerinin Cumhurbaşkanı’na basit bir talepleri olduğunu ifade etti.

Dimitrov,”Cumhurbaşkanı Rumen Radev’e basit bir talebimiz var-önümüzdeki Ulusal Güvenlik Danışma Konseyi toplantısında yaklaşık 1 milyon metrekare ve 100 milyon kişilik nüfusa sahip Macaristan, Ukrayna’nın Odesa İli, Rusya’ya bağlanan Kırım’ın yanı sıra Türkiye’nin Avrupa kısmı ile birlikte Bulgaristan ve diğer Balkan ülkelerinin, askeri bütçelerini ve NATO’ya ve AB ordusuna yaptıkları katkı paylarının tutarlarını açıklayıp, bu parayı askeri amaçla değil, insancıl amaçla ödediklerini nasıl beyan edeceklerine dair fikir geliştirme imkanını gündeme getirsin” diye kaydetti.

Dimitrov’un ifadesine göre bu ülkeler askeri amaçlar için yılda yaklaşık 32 milyar avro harcıyor ve bu fonlar, çatışma ve muhalefet yerine birliği amaçlayan bir fonda toplanabilir.

Dimitrov, Cumhurbaşkanı Radev’in karşısında konuyla ilgili bir referandum girişiminde bulunulması konusunda ısrar edeceğini belirtti. Sürdürülebilir Kalkınma İçin Vatandaş İnisiyatifi Başkanı,” Cumhurbaşkanı’nın karşısında Balkanlar’ın geleceği konusunda ulusal ve Balkan düzeyinde bir referandum yapılması için girişimde bulunulmasını ısrar edeceğim. Avrupa’nın ruh, silah, ekonomik ve mali açıdan özgür Balkanlar bölgesi kapsamında Bulgaristan’ın geleceğine dair referandum söz konusudur. Ne Avrasya, ne de Avrupa-Atlantik topluluğunun bir parçası olmalıyız. Bizim bundan bir yararımız olduğuna dair yeterince uzun süre spekülasyon yapıldı” diye konuştu.

Dimitrov’un ifadelerine göre, böyle bir birleşmenin faydalarının eşi benzeri görülmeyecek. Avantajlardan biri – demografik krizden giderek daha az bahsedilecek. Dimitrov, “Bütün Balkan milletleri dışa bakmaktadır – batıya, doğuya, güneye ve şimdi “içeriye bakma zamanı” gelmiştir, çünkü Avrupa’daki Balkanların sorunları, dış güçler tarafından değil, ülkelerin kendileri tarafından çözülmelidir” dedi.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar