Tarih: 03 Ekim 2018

Tercüme: Raziye ÇAKIR

Kaynak: “Veçerni Novosti”  (Akşam Haberleri) – Belgrad

Konu: ABD Balkanlarda sınır düzeltilmesine karşı değil.              

Avrupa Birliği ile NATO’nun Batı Balkanlara da yerleşme planları büyük diplomasiyi hareketlendirdi. Birleşik Amerika Haber Alma Merkezi CİA eski Balkan Şubesi Başkanı Steven E. Maier Sırbistan Başkenti Belgrad’a indi. Resmi görüşmelerinden sonra “Veçerni Novosti” gazetesine verdiği demeçte şöyle dedi:

“Balkanlarda devlet sınırlarının değişmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu yapılırsa Birleşik Amerika itirazda bulunmayacaktır.

Bu konuda Almanya yeni istikrarsızlıktan korkuyor. İngilizlerse bu sınır düzeltmeleri konusunda % 50 – % 50 ikiye bölünmüşlerdir.”

Bulgar “Glasove” gazetesinde de yer alan demeçte, halen ABD Milli Savunma Üniversitesi Dekan olan Maier şöyle dedi:

“Balkanlar bir kavşakta bulunuyor ve hangi yolu seçecekleri liderlerinin alacakları kararlara bağlıdır. Balkan liderleri Batı “hademeleri” olarak değil, gerçek liderler olarak hareket ederlerse ilerleme kaydedilebilir.”

Maier’in dediğine göre, “Balkanlarda başka bir hava esiyor. Fakat siyasetin sivri ucu Rusya ve Yakın Doğuya döndüğünden dolayı, Balkanlar öncelikli bölge değildir. Balkanlar konusunda, Trump’un kurumları yerel yönetimlere güveniyor. Daha önce olduğu gibi, şimdi de Balkanlarla ilgili Amerikan siyaseti geçmişten gelen akışa inanıyor.

“Balkanlardaki sınırların değişiklik görmeden korunup korunmayacağı konusunda” CİA Balkan Şubesi Eski Başkanı, bu sorunların ABD Dış İşleri Bakanlığında görüşüldüğünü, resmi görüşün bu bölgede onlarca yıl çalışan diplomatlar tarafından saptandığını vurguladı.

Maier sözlerine şunları da ekledi: “Balkan devlet Başkanları ülke sınırlarında değişiklikler yapma konusunda uzlaşma ve anlaşma sağladıklarında, ABD’nin itirazı olmayacaktır.

“Böyle bir karar, barışçı araçlarla alındığı halde, Avrupa Birliği tarafından desteklenecektir. Taçi ile Vuçiç sınır değişikli ve toprak değişimi görüşmelerinde bulundular. Ben 20 yıldan beri, bu mutlaka yapılmalı, diyorum. Sırp dostlarıma, “siz isteseniz de Kosova’dan büyük parçayı Sırbistan’a katamazsınız. Büyük bir toprak parçası için savaşmaları gerekecektir. Fakat İbre Nehri’nin Kuzeyi’nde kalan, Mitrovitsa bölgesi, görüşmeye açıktır.

Reklamlar