Dünyadaki 3 uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, yaz döneminde 25 ülkeden yabancı çocuğu ağırladı.

ABD ve Kanada’daki kampla beraber dünyadaki üç uzay kampından biri olan Uzay Kampı Türkiye, yaz döneminde 25 ülkeden uzay meraklısı yabancı çocuğu ağırladı.

Uzayda yaşama ve çalışma hissi veren simülatörlerin bulunduğu kampta yaz döneminde 9-15 yaş grubundaki çocuklar için 2, 5 ve 6 günlük programlar düzenlendi. Okulların kapanmasıyla başlayan yaz dönemi programlarının Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerden de yoğun ilgi gördüğü belirtildi.

Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Yasemin Güzelcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzay kamplarının çocuklara uzay, güneş sistemi, gezegenler hakkında bilgiler sunan yerler olduğunu anlatarak NASA tarafından dizayn edilmiş astronot simülatörleriyle uzay meraklısı çocukların astronotluk heyecanını tattığını söyledi.

Uzay kampı

Eylül ayı başı itibarıyla sona eren yaz kamplarının 6 günlük İngilizce uluslararası programına bu yıl 25 ülkeden çocuğun katıldığını kaydeden Güzelcan, Almanya, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, Ermenistan, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, İngiltere, İspanya, İsrail, Kanada, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Letonya, Norveç, Pakistan, Polonya, Rusya, Slovenya, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan’dan 400 civarında çocuğun uzay deneyimini Türkiye’de edindiğini vurguladı.

Güzelcan, İzmir’deki kampın her yıl yeni aktivitelerle kendini geliştirdiğine, en son kurulan kamp olması nedeniyle en yeni tesislere sahip olduğuna dikkati çekerek, “Türkiye bulunduğu coğrafi konumu nedeniyle ulaşım açısından kolay bir ülke. Burada diğer kamplara göre daha fazla ülkeden çocuk olduğu için çok farklı kültürlerle tanışma imkanı var. Türkiye’nin turizm anlamındaki katkıları da var. Tatil için Türkiye’ye gelen aileler tatile gelmişken çocuklarının da uzay kampına katılmasını isteyebiliyor. Tüm bu faktörler Türkiye’deki kampa ilgiyi artırıyor” diye konuştu.

TÜRKİYE

Kampın Türkçe programına da Türkiye’nin çeşitli illerinden bine yakın öğrenci katıldı. Kampta astronotların yaşadığı birçok tecrübe simülatörler yardımıyla sunuluyor.

Uzay istasyonu hareket eğitim simulatöründe astronotların uzayda nasıl egzersiz yaptıkları, çok eksenli simulatörde uzayda yaşanılan yer yön kaybını hissinin nasıl olduğu anlatılıyor. İnsanlı manevra ünitesinde ise astronotların uzayda bağımsız hareketleri simüle ediliyor.

Astronotların ay yüzeyinde yaptığı tavşan zıplaması, yana doğru yürüyüş ve astronot yürüyüşü de “ayda yürüyüş koltuğu” ile öğretiliyor. Çocuklar sıfır yer çekimi duvarında astronotların yer çekimsiz ortamda nasıl çalıştıklarını anlamaya çalışıyor. Bunların yanı sıra, Mars yüzeyini kendi kullandıkları araçla gezdikleri simülatör de bulunuyor.

Çocuklar, uzay mekiği uçuş görevinde de “uzay görevini” gerçekleştiriyor. Yaklaşık 1 saatlik görevde uzay mekiğinde uzaya giden astronotların, yer kontrol merkezindeki bilim adamlarını ya da uluslararası uzay istasyonunda çalışan astronotları canlandırıyorlar.

Reklamlar