Photo: BGNES

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Müzesinde “Uyuşturuculuğa karşı bebarer” ve “Çocuklar ve şiddet” şiarı altında bir sergi düzenlendi. Müze görevlisi Pepa Vidarçinska şunları anlatıyor:

Belki de, Sofya’da bu sergiyi ziyaret etmeyen okul kalmadı. Aynı zamanda buna benzer 18 sergi, ülkenin büyük şehirlerinde de düzenlendi. Burada uyuşturucular, uyuşturucu bağımlıların günlükleri, uyuşturucu maddeleri, uyuşturucu testleri, resim ve belgelerin yer aldığı tablolar sergilenmektedir. İçişleri bakanlığı müzesindeki bu sergi,afyon, eroin, morfin, esrargibi farklı uyuşturucu maddelerin tarihine ışık tutarken ebeveyenlere uyuşturucu bağımlısı birinin tanımlamasına ilişkin bilgi veriyor, ki bu bilgiler her anne babanın da yararınadır. Uyuşturucu bağımlı kişilere yardım eden kurumlar hakkında bilgilerin dışında bu sergi, uyuşturucu bağımlısı bir kişinin yardıma ve anlayışa ihtiyaç duyan bir  hasta olarak da tanıtıyor. Suçlular ise, uyuşturucu maddelerini üreten ve satan kişilerdir. Buraya gelen 12-13 yaşındaki öğrencilere kanunlardan, yasaklardan ve cezalardan bahsedilemez. En iyisi, bu denli tehlikeli bir bağımlığa düşmenin ne olduğunu anlatmaktır. Çocukların bilmesi gereken başka bir husus ise, kimsenin bu yönde garantisi olmadığı, yani varlıklı ve eğitimli olup iyi aileden gelen, ancak şu ve bu şekilde uyuşturucu bağımlısı olan birçok insanı örnek olarak verebiliriz.

Dimitar Karagegov, sokakta uyuşturucu satın alan insanlara, uyuşturucu testlerini yaparak yardımda bulunan bir sivil toplum örgütünde çalışıyor. Karagergov’un sözlerine göre, Bulgaristan mevzuatında değişiklikler yapılmalı, çünkü bugün uyuşturucu bağımlısı kişilere karşı tek bir ceza uygulanıyor, bu da hapis cezasıdır. “Fakat bu cezanın yarattığı etki genelde olumsuzdur” diyor ve devam ediyor:

Şu anda gençler arasında en büyük sorun, onların okul arkadaşlarından uyuşturucu maddesi satın alabilmeleridir, çünkü öğrenciler arasında uyuşturucuların yine öğrenciler tarafından satıldığı da bir gerçek. Bu çocuklar ne sattıklarının farkında değiller.Hint kenevirine benzeyen bir maddeyi sigara halinde içtikten sonra hastaneye kaldırılan yaşça küçük çocukların sayısı devamlı artıyor. Bu maddelerin fiyatı çok düşük olmasıyla birlikte ölümcül olabiliyor. Sorun şuradan kaynaklanıyor: sözüm ona “uyuşturuculuğa karşı mücadele” sonucu buna benzer sentetik uyuşturucu maddeler Bulgaristan sokaklarında satılmaya başlandı. Eğer bir maddeyi yasaklarsan, o madde hemen sokak suçluların eline düşüyor. Söz konusu maddeye karşı ilgi arttıkça da, onun yerine geçecek başka maddelere ise talep artıyor. Örneğin, kokain, yasaklanmadan önce  koka bitkisinin yapraklarından elde edilen bir madde olarak kullanılmıştır.

Çeviri: Şevkiye Çakır

Reklamlar