Eski Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in yönetiminde yer aldığı The Automotive Cluster Bulgaria tarafından düzenlenen “Otomotiv Sanayi Araştırması 2017” konulu konferansla ilgili yaptığı basın açıklamasında Ekonomi Bakanlığı, bu yıl Plevneliev ve Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov’un da katılacağı bir heyetin, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ve Avrupa dışındaki pazarlarda tüm üretimini Bulgaristan’a taşıyacak küresel bir otomobil üreticisi aramak için tura çıkacağını bildirdi.

Konferansta yaptığı konuşmada Bakan Karanikolov, “Otomotiv sektörünün brüt katma değer içindeki payı yüzde 3,6’dır ve son 10 yılda 4 kattan fazla artmıştır. Bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin sayısı 130’un üzerindedir ve onlar, 30 000’den fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır” diye bildirdi.

Bakan, “2010 yılında kaydedilen yüzde 60’lık bir rekor büyüme ile ihracat da artıyor, 2014 ve 2015 verileri, büyüme eğiliminin sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 16 oranıyla korunduğunu göstermektedir” diye belirtti.

Karanikolov, “Ülkede otomotiv endüstrisi için uzman yetiştiren 17 yüksekokul, 103 meslek lisesi, 1 özel kolej ve meslek bölümleri olan 5 genel lise okulu bulunmaktadır” diye sözlerine ekledi. Bakan’ın ifadelerine göre 2005 yılından bu yana Yatırım Teşvik Yasası kapsamında otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteren şirketlere toplam 20 A Sınıf Yatırım sertifikası verildi. Bu şirketlerin toplam 797, 543 milyon leva değerindeki yatırım projeleriyle 12 664 kişiliye istihdam sağlandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar