UNESCO’nun himayesinde Sofya’da “Suriye kültür mirasının yağmalanması ile mücadele” konulu bir konferans düzenlendi. Norveç Krallığı Büyükelçiliği ve Norveç Kültür Mirasını Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen konferansa katılan UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova radyomuza verdiği demeçte şunları belirtti: Kıymetli eşya kaçakçılığı ve kültür mirasının tahrip edilmesinin militanların Irak’ta ve halen Suriye’de uyguladıkları terör stratejisinin bir kısmı olduğunu hep söylüyorum. “İslam Devletini” durdurulmasının yollarından biri finansmanının durdurulmasıdır, ki kültür kıymeti ticareti bu finansmanın bir bölümünü sağlıyor.

“BM Güvenlik Konseyi tarafından Şubat ayında onaylanan kararnamenin anlamı da budur. Palmira neden tahrip ediliyor? Kültürlerarası diyaloğun sembolü ve kültürlerin etkileşim içinde olma kabiliyetinin maddi bir kanıtı olan Palmira’nın yokedilmesi, medeniyete karşı işlenen akıl almaz bir suçtur” diyen İrina Bokova şöyle devam etti: Militanlar tam bu yüzden bu anıtları yerle bir etmeye çalışıyorlar. Onları durdurmak için biz Interpol, Uluslararası Gümrükler Örgütü ve Viyana’da bulunan BMT Suç ve Uyuşturucularla Mücadele Ofisi ile birlikte, birçok ortağımız ve hükümetle birlikte onların finansmanını durdurmaya çalışıyoruz.”

Sofya’ya gelmeden bir gün önce İrina Bokova, Brüksel’de AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federika Mogerina ve AP Eğitim ve Kültür Komisyonu üyeleri ile görüşmelerde bulundu.

“Brüksel’de Bayan Mogerini ile yaptığım görüşmede kendisi çalışmalarımıza tam destek verdi ve yeni bir AB Direktifi üzerinde çalıştığını paylaştı. Ben de AB üyesi devletlerin mevzuatı arasında uyum sağlanması ve kültür kıymetleri ithalatı üzerindeki kontrolün yoğunlaştırılmasında ısrar ettim. ABD uluslararası çapta yürüttüğümüz işbirliğine faal bir şekilde katılıyorlar. Biz ABD Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile sıkı işbirliği içinde çalışıyoruz, bize uydu üzerinden çekilen resimler gönderen uzmanlarla da çalışıyoruz”

Bulgaristan mevzuatı yeni gerçeklerle uyum haline getirildi ve Suriye ile Irak’la sınırötesi ticaret yasağına vurgu yapıldı.

Bulgaristan’ın önemli katkılarının olduğunu düşünüyorum. Kaçakçılıkla ilgili büyük bir konferans düzenlendi. Bulgaristan kültürel değerlerin ithal ve ihraç edilmesini yasaklayan 1970 tarihli Anlaşmanın uygulanmasına ilişkin UNESCO’nun faaliyetlerine yoğun bir şekilde katılıyor. Bulgaristan, Anlaşmanın uygulanmasını izleyen Komite’nin üyesidir. Bundan 4 yıl önce Kültür Bakanı Vejdi Raşidov ile birlikte Ottava, Kanada’daydık ve bu Anlaşma temelinde Bulgaristan’a ülkeden yasa dışı yoldan çıkarılan 20 binden çok nesne çıkarıldı” dedi İrina Bokova.

Reklamlar