Millet Meclisi, Rumyana Todorova’yı Ulusal Sağlık Sigorta Kasası Başkanı seçti. Bu göreve Todorova, Bulgar Sosyal Partisi (BSP) tarafından aday gösterildi. Diğer aday ise Dr. Dinço Genev, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) adayıydı.

Rumyana Todorova Ulusal Sağlık Sigorta Kasası Başkanı
Rumyana Todorova
Ulusal Sağlık Sigorta Kasası Başkanı

Rumyana Todorova bu görevde Üçlü Koalisyon hükümeti sırasında da almıştı. Fakat Todorova, ikinci dönemini sonlandıramadı ve o zamanki iktidardaki GERB partisi tarafından baskı gördüğünü öne sürerek istifasını sundu. GERB iktidarı, Sağlık Kasası’nın önceki yıl için raporunu kabul etmeyi reddedip, Sağlık Sigorta Kanunu’nda değişiklikler yaptı. Kanun düzenlemesine göre NZOK Başkanı, sınavla atama sonucu değil, Parlamento tarafından seçiliyor.

Ardından çoğunluk oyla GERB partisinin adayı Plamen Tsekov, NZOK Başkanı olarak onaylandı. Tsekov, geçen hafta Sağlık Kasası’nda kaosun hakim olmasına sebep olduğu ve mali kaynakların şeffaf biçimde harcanmadığı gerekçesiyle görevden alındı.

NZOK Başkanı seçildikten hemen sonra Rumyana Todorova, belirlediği temel öncelikleri saydı. Dr. Todorova, paranın nereye gittiğini öğrenmek için ilaç politikasının tam analizi yapılacağını söyledi. Bu fazladan olan giderlerin yeni ürünlerin kullanmaya başlanmasından mı, yoksa başka sebeplerden kaynaklandığını mı araştırılacak. Hastanelerde neden hasta yönlendirme formlarının eksik olduğu, neden belirli bölgelerde bu formun yetmediği denetlenecek. Bunun için ayrı ayrı bölgelerde ne olduğunun gün yüzüne çıkarılması için bölge sağlık sigorta kasaları da denetimden geçecek. Bununla birlikte ağustos ayından sonra Bulgaristan Hekimler Birliği ile müzakereler başlayacak. O zamana kadar kurumun mali durumu belirlenecek ve Vergi Dairesi’nin topladığı vergilere göre gelecek yıl kasanın ne miktarda mali kaynaklarla çalışacağı açıklanacak. Sigortasız olanların sayısı, kasanın sunduğu yeni faaliyetlerden faydalananlar arasında sigortasız vatandaş olup olmaması gibi soruların cevabına önümüzdeki 10 gün içinde cevap aranılacak.

Rumyana Todorova’ya NZOK Başkanı atamasının Bulgaristan İçin Koalisyon’dan Avrupa Parlamentosu Milletvekili İliyana Yotova’nın kız kardeşi olması sebebiyle siyasi bir atama olarak kabul edilmesi konusunda endişeli olup olmadığı soruldu. Dr. Todorova, kendisinden 6 yaş küçük kardeşiyle büyüklerin sözünün dinlendiği bir ailede yetiştirildiklerini söyledi. Bu durumda kız kardeşinin AP milletvekili olmasına Yotova’dan çok kendisinin katkısı olduğunu belirtti. Yeni NZOK Başkanı, “Ben bir şeyin doğruluğuna inanmıyorsam, kimse karar almam için beni etkileyemez” diye vurguladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar