Bugün geçen hafta sonunda Varna ve Dobriç’i vuran sel felaketinde ölen soydaşlarımızı anıyoruz. Sel, 12 can aldı. Tüm devlet kuruluşlarında milli bayraklar yarıya indiridli. Ölenlerin anısına ülkenin tüm kiliselerinde dua ayinleri düzenlendi. Varna “Sveto Uspenie Bogorodiçno” katedralinde düzenlenen yas ayininde Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de hazır bulundu.

Ülkeyi basan sel vatandaşları birleştirdi!

Ülkenin dört bir yanından binlerce gönüllü afetzedelere yardım etmek üzere Varna’ya akın etti. Can-ı gönülden yardım eden gençler “Böyle olması normaldir” diyorlar. Gönüllü gençler, herkesi birleştiren itici güç oldular. Afet sonrası şahit olduğumuz beraberlik ise çok önemli bir şeyi, toplum adına insani yardımlaşma ruhunun sönmüş olmadığını gösterdi.

Sel felaketinin vurduğu yerlerde suyun çekilmesi ve çamurun temizlenmesi için düzenlenen kampanyaya Deniz Harp Okulundan 1000 kadar öğrenci, deniz kuvvetlerinin temsilcileri ve itfaiye erleri katıldılar. Çok sayıda makina da seferber edildi. Varna ve Dobirç’in sakinleri de hemşerilerine yardım eli uzattılar, imkanları dahilinde desteklerini esirgemediler. Afetin vurduğu yerlerde insanlar zamana karşı yarışıyorlar, çünkü havanın ısınması rüzgarla beraber çamurları hızla kurutuyor ve temizlenmesini neredeyse imkansız kılıyor.

Su baskınlarından zarar gören vatandaşlar için düzenlenen bağış kampanyası kapsamında 24 saat gibi kısa bir süre içinde SMS mesajları yolu ile 600 000 levayı aşkın tutarda para topalndı. Bütün ülkede afetzedelere destek toplama nokataları da organize edildi. Bulgar Kızılhaç Örgütü tarafından düzenlenen kampanya kapsamında toplanan paranın ise şu an itibari ile 120 bin levanın üzerinde olduğu bildiridli. Küçük büyük her ölçekte şirketler yiyecek, su, kazma, çizme ve giyim bağışlarında bulunuyorlar. Afetzedelere bundan 2 sene önce su baskınına uğrayan Biser köyü halkından da destek geldi. Sel dehşetini yaşamış olan insanlar, bugün Varna’lı insanların acısını paylaşıyorlar ve lokmasından ayırıp destekte bulunuyorlar. Afetzedelere destek vermek üzere Bulgaristan Ulusal Radyosu da bağış kampanyası düzenledi.

Reklamlar