Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) verilerine göre Kasım ayında sanayi üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 2 oranında arttı. Veriler, sigara üretiminin hem yıllık, hem de aylık bazda iki basamaklı sayı azaldığını gösteriyor. Geçen hafta açıklanan çeşitli kuruluşların verilerine göre kaçak sigaranın satışının son yıllarda belirgin bir şekilde daraldığı bildirildi.

İstatistiklere göre Kasım ayında yıllık bazda tütün ürünleri üretimi yüzde 35,8 oranında azaldı ve önceki aya göre yaklaşık yüzde 10 düşüş kaydetti.

Bulgartabac Holding, 2017 yılında ticari markalarını British American Tobacco’ya sattı. Sözleşmeye göre, alıcı şirket, Blagoevgrad BT Şirketi’nde satın aldığı markaların üretimine ilişkin iki yıllık sözleşme, yani en geç Nisan 2019’a kadar üretime ilişkin sözleşme imzaladı. O tarihten sonra markalar muhtemelen bölgedeki şirketin diğer sigara üretim tesislerinde üretilecek. Bu arada Aralık ayında Blagoevgrad BT Şirketi’nde toplu işçi çıkartılmasına başlandığı anlaşıldı.

Metal ve kimyasal maddelerin üretimi artıyor

Yıllık bazda metal ve kimyasal maddelerin üretiminde yüzde 5, 2 oranında artış, imalat sanayide yüzde 5,2 oranında ve elektrik, ısı enerjisi, doğalgaz üretimi ve dağıtımında yüzde 5, 1 oranında düşük kaydedildi.

Yıl içinde imalat sanayi sektöründe bir önceki yıla göre daha belirgin bir artış kaydedildi. İmalat sanayi sektöründe temel metal üretiminde yüzde 26 oranında, kimyasal ürün imalatında yüzde 24, 2 oranında, ilaç maddeleri ve ürünleri üretiminde yüzde 19, 4 oranında ve bilgisayar ve haberleşme teçhizatı, elektronik ve optik ürün üretiminde yüzde 16, 3 oranında artış kaydedildi.

Tütün ürünlerinin imalatında yüzde 35, 8, makine ve teçhizat hariç metal ürünleri imalatında yüzde 12, 7, kağıt ve karton, kağıt ve karton ürünleri üretiminde yüzde 8, 6, içecek üretiminde ise yüzde 6, 1 oranında azalma kaydedildi.

Aralık 2017’de bir önceki aya göre imalat sanayinde yüzde 1,5 ve madencilik sanayinde yüzde 0,7 oranında artış kaydedilirken elektrik ve ısı enerjisi ve gaz üretiminde ise yüzde 0,2 oranında düşüş kaydedildi.

Aylık bazda imalat sanayinde daha belirgin bir artış, yüzde 9,9 oranla mobilya imalatında, yüzde 9,0 oranla makine ve teçhizatlarına onarımı ve montajı, yüzde 7,7 oranla deri işleme; ayakkabı ve diğer deri eşyalar imalatında ve yüzde 4,7 oranla mobilya hariç kereste ve bunların mamulleri imalatında görüldü.

Otomobil hariç taşıt üretiminde yüzde 20,5 oranında, tütün ürünleri üretiminde yüzde 10,9 oranında, kağıt ve karton, kağıt ve karton ürünleri üretiminde yüzde 6,6 oranında ve bilgisayar ve haberleşme teçhizatı, elektronik ve optik ürün üretiminde yüzde 5,4 oranında düşüş kaydedildi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar