Tütün üreticilerinin sınır kapılarını bloke edeceklerine dair açıklamada bulunulmasının ardından Tarım ve Gıda Bakanlığı (MZH) Basın Merkezi’nden, “Tütün üreticilerine 2013 yılı için 73 milyon leva miktarında verilecek sübvansiyonlar 2014 Devlet Bütçesi’nde öngörülecek. Sektöre aynı miktarda para yardımı sağlanacak” diye bildirdiler.
tarim-ve-gida-bakanligi
Tütün üreticilerine yaklaşık 73 milyon leva olarak ulusal ödemeler şemasına göre 2010, 2011 ve 2012 yılları için yardım yapıldı. Bu sebeple MZH tütün sektörün 2014 yılından sonra da ulusal yardım şeklinde sübvanse edilmesine dair anlaşma sağladı.

Mevcut dönemde olduğu gibi her yıl MZH, tütün üreticilerine yardım sağlamak için ulusal ödeme şemasını uygulamaya devam edecek. Bakanlığın amacı 2020 yılına kadar ulusal yardımın miktarının korunmasıdır. 2014 yılından sonra Avrupa Birliği tarafından tütün üreticilerine verilen sübvansiyonlara son verilmesi kararına gelince tüm AB üyesi ülkelerine geçerli olduğu vurgulanıyor.

Bakanlığın çabalarına ve Avrupa Parlamentosu’nun desteğine rağmen, özel şemalar üzere desteklenebilir sektörlerin listesi düzenlemede kaldı. Bu şekilde tüm Avrupa Birliği’nde doğrudan doğruya yapılan ödemelerle tütün üreticilerinin desteklenmesi imkanı ortadan kaldırılmış oldu ve bunun ana sebebi AB üyesi ülkelerin sigara içilmesine karşı mücadele etme politikasıdır. Bu sebepten dolayı MZH, tütün üreticilerinin çıkarlarını ulusal ödeme şeması uygulayarak savunacak. Tütün üreticiliği, Bulgaristan’ın tarım sektöründe önemli yer alıyor. Çünkü ülkenin belirli bölgelerinde yaşayan halkın geçim kaynağıdır.

Kırcaali Haber

Reklamlar