2010 Ulusal Tütün Üreticileri Birliği Başkanı Tsvetan Filev Fokus Ajansı için, “Tütün üreticileri tütün alım fiyatlarının geçen yılkine bakış biraz daha yüksek olmasını umuyorlar” dedi. tutunFilev, “Tütün ürününün alım fiyatlarının geçen yıla bakış biraz daha iyi olmasını umuyorum, çünkü tütün üreticileri iç ve dış piyasada rekabet edecek kaliteli malzeme üretiyorlar” dedi.

Filev, “Bu yıl da kuraklık tütünü kötü etkiledi. Bazı bölgelerde tütün hasadı bitti. Basma cins grubu tütünlerin yüzde 90’ı, kabakulak cinsi tütünün yaklaşık yüzde 80’i, virjiniya tütününün yüzde 50’i ve bırley tütününün de yüzde 60’ı artık toplandı” diye izah etti.

Tütün üreticilerine destek sağlanması konusunda Filev, hükümetin bu yönde çalışılacağına dair sorumluluk üstlendiğini belirtti. 2020 yılına kadar Bulgaristan’da tütüncülere ulusal takviye ödemeleri programı kapsamında referans dönemi için sübvansiyon ödemeler yapılacağı belli oldu.

Filev, “Tarım ve Gıda Bakanı Dimitır Grekov ile altı görüşme gerçekleştirdik ve önümüzdeki iki hafta içerisinde Tütün Danışma Kurulu’nun toplanmasını bekliyoruz. Bu toplantıda oluşturulan çalışma grubu Tütün ve Tütün Ürünleri Kanunu’nda yer alacak bazı hükümler üzere çalışmalar yürütecek. Bakan Grekov’dan tütün üreticilerine yıldan yıla sübvansiyon ödemeleri vaadi değil de, 2020 yılına kadar kanuna eklenecek paragrafla garanti edilmesini ısrar ettik. Çünkü bu önlem tütün üreticilerine uzun vadeli plan için güvence sağlayacak” diye açıkladı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar