Ülkedeki tütün ve tütün ürünleri ticareti yapan küçük ve orta ölçekli tüccarlar, AB Tütün Ürünleri Direktifi’nde önerilen sert önlemlere karşı oy kullanmaları çağrısında bulunarak, Avrupa Parlamentosu’ndaki Bulgaristan’ı temsil eden milletvekillerinden yardım istediler.
tutunStrasburg’da yapılacak oylamaya birkaç gün kala ülkedeki tütün tüccarları, Bulgaristan Tütün Ürünleri Tüccarları Birliği’nde birleşerek tütün ürünlerinin türü ve tadında tekdüzelik sağlanmasını öngören hükümlere karşı çıkıyorlar. Yeni direktifte slim olarak bilinen ince sigara ve mentollü sigara yasağı, tütün ürünlerinde hammadde yasağı, sigara kutusunun ön ve arka tarafını yüzde 75’e kadar kaplayacak büyük yazılarla sağlık uyarıları, maksimum boyutlar ve ambalaj şekillerinin belirlenmesi öngörülmektedir.

Tüccarlar, bu şekilde sigaraların tadı ve kutuların dış görünümünün standardize edilmesi istendiğini düşünüyorlar. Fakat böylece tüketicilerin bilgi edinme ve seçme hakkının kısıtlanmasıyla ticarete gerekli olmayan engeller yaratılacak.

Bu sert önlemlere karşı imza dilekçesi kampanyası düzenlendi. Kampanya 2 000’den fazla tütün ürünü tüccarı, onların işçileri ve ticaret yapılarını ziyaret eden vatandaşlar tarafından desteklendi. Bulgaristan Tütün Ürünleri Tüccarları Birliği, bununla birlikte Brüksel’e Avrupa ve Bulgaristan’da tütün ürünlerinin kanunen satışına getirilen kısıtlama ve yasakların sürekli hızlandırılmasına karşı toplanan imza dilekçesini de gönderiyor.

Tüccarlar, aslında bu kısıtlamaların yaygın ekonomik kriz ortamında yasadışı ticarete yol açtığını ve yasal olarak yapılan satışlardan elde edilen gelirler ve istihdam üzerinde ciddi etkisi olduğunu ileri sürüyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar