Karşılaştırma ve elektrik tedarikçisi değiştirme platformu EnCazip  açıklamasına göre, Türkiye,Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ikinci  yarısında tüketilen her kilovatsaat  elektriği en ucuz fiyatla tüketime sunan  ülkeler arasında yer aldı.

EnCazip’in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği  bilgilere göre, 2015 yılı Temmuzve aralık aylarını kapsayan 6 aylık dönemde  Türkiye, kilovatsaat başına 39,05 kuruş ile 26 ülkeyi geride bıraktı. Elektrik  birim fiyatlarında Danimarka kilovatsaat birim başına 103,88 kuruş ile en pahalı  elektriği tüketime sunan Avrupa ülkesi oldu.

‘ALMANYA’DA ELEKTRİK TÜRKİYE’DEN 3 KAT PAHALI’  

Avrupa’da elektrikte en pahalı fiyatları kullanan ülkeler arasında  103,88 kuruş ile Danimarka başı çekerken, 99,24 kuruş ile Avrupa’nın en gelişmiş  ekonomilerinden Almanya ikinci ülke oldu.   Avrupa’da elektriği en ucuz  kullanan ülke ise 30,01 kuruş ile Bulgaristan oldu. Söz konusu dönemde elektrik  tüketimi için kilovatsaat başına Macaristan‘da 37,04 kuruş, Yunanistan‘da ise  56,72 kuruş ödendi.

Ayrıca İtalya‘da elektrik fiyatları 64,33 kuruş, İrlanda‘da 98,05  kuruş, İspanya‘da 95,34 kuruş,Portekiz‘de 86,77 kuruş, Belçika‘da 79,02 kuruş,  İsveç’te 65,21 kuruş ve Avusturya’da 74,74 kuruş ile Avrupa Birliği (AB)  ortalamasının üzerinde kaldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Ocak 2016’da serbest tüketici limitlerini aylık ortalama 120 TL’ye düşürmesiyle birlikte yaklaşık 6 milyon elektrik kullanıcısını ilgilendirir hale gelen tedarikçi değiştirerek ucuz elektrik kullanma hakkı, Türkiye’de mesken ve ticarethane kullanıcılarına elektrik tarifelerini değiştirerek elektrik faturalarında yüzde 20’ye kadar tasarruf elde etme olanağı sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EnCazip’in Kurucu Ortağı Çağada Kırım, “Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemizdeki konut tüketicisi elektrik fiyatları daha düşük seviyelerde. Ancak yine de tedarikçi değişikliği ile tüketicilerin elde edebileceği tasarruf fırsatları ülkemizde Avrupa ülkelerindeki uygulamalara ciddi benzerlikler göstermekte. Bu da piyasamızın tüketiciler lehine gelişmekte olduğunun en büyük göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Reklamlar